Ezzel a zöldséggel pótolhatja a vitaminokat, ha utálja a halat

Elmondása szerint ez a zöldség sok élelmi rostot, egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

„A retek értékes C-vitaminforrás, különösen frissen. A retek emellett elég sok élelmi rostot tartalmaz, és gazdag ásványi anyagokban – szilíciumban és kobaltban, amelyek részt vesznek a B-vitaminok anyagcseréjében, ami jót tesz az idegrendszerünknek. A retek magas krómtartalmú, amely részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, csökkenti az inzulinrezisztenciát és segít a testsúly csökkentésében. Ráadásul alacsony a kalóriatartalma. Körülbelül 20 kilokalóriát tartalmaz 100 grammonként” – sorolta Zalyotova.

A retek tartalmaz továbbá mustárolajat (féregűző és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik), omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat. A legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba, ha a gyomor- és bélrendszerrel problémák vannak: gyomorhurut vagy gyomorfekély. Hiszen a nyálkahártya irritációját okozhatja. Wilson-Konovalov-kórban szenvedőknek nem ajánlott a retek fogyasztása a termék magas réztartalma miatt (a napi norma 15%-a).

A retek az egyik első tavasszal érő gyökérnövénye: általában április végén takarítják be. Vitaminokban (C, B1, B2, B5, B6, B9, PP) és nyomelemekben (kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor), valamint természetes rostokban és fitoncidokban gazdag.

Elolvasom a cikket