Közös Párducnak (kivételesen) jó lesz a háta

LMA
2024. április 9. kedd. 13:43
Frissítve: 2024. április 9. 13:45

Ugyan a konkrétumok terén még akad egy-két kérdőjel, de erősen úgy néz ki, a jövő harckocsijának fejlesztésébe szállt be a magyar kormány 288 millió euróval. A hetven hazai mérnök és a zalaegerszegi Rheinmetall gyár bevonásával készülő lánctalpas egy automata töltős, százhúsz milliméteres löveggel felszerelt korszerű eszköz lesz, melynek egyik fő előnye, hogy százharminc milliméteres ágyúval is rendelhető.

Az „egy centis” növekmény látszólag csekélység, ám ez a pusztítóerőt és a lőtávolságot tekintve komoly előrelépés lesz. Olyannyira, hogy a lövedék – szlengben: malac – átütőereje másfélszer akkor távolságon is pont úgy érvényesül majd, mint most, a százhúsz milliméteres kivitel esetén. Az, hogy a tankban a legmodernebb elektronikai, számítástechnikai és optikai eszközök kapnak majd helyet, szinte alapnak tekinthető – ám a drónindítás (UAV) lehetősége már igencsak újdonságnak – ha testszik: futurisztikusnak – számít. Márpedig az tervek szerint erre is lehetősége lesz a három (UAV bevetése esetén négy.) fős személyzetnek, akik az így nyert információkkal nagyobb eséllyel lövik oldalba ellenfeleiket, mint azok őket.

E HERO névre hallgató pilóta nélküli kamikaze drónt amúgy már lapunk is bemutatta. Modern eszköz, melynek hatékonyságát még ellenfeleik sem kérdőjelezik meg.

Armin Papperger, a Rheinmetall Igazgatóságának tagja egy Kodiak páncélozott mérnökjármű (balra) és egy Panther harcjármű előtt egy németországi bemutatón

Armin Papperger, a Rheinmetall Igazgatóságának tagja egy Kodiak páncélozott mérnökjármű (balra) és egy Panther harcjármű előtt egy németországi bemutatón

Fotó: AFP/DPA/Julian Stratenschulte

A Rheinmetall először a 2022-ben megtartott EUROSATORY hadiipari kiállításon mutatta be az első Panther harckocsit. Ez akkor nem volt kész termék, sokkal inkább egy, a – lapunkban szintén tárgyalt Büffel, azaz Bivaly – alapjaira készített ígéretes koncepció. Utóbbi keltette föl a magyar kabinet érdeklődését, olyannyira, hogy még maga a miniszterelnök is szót ejtett a lehetőségről. Hiúzt gyártunk, Leopárdot veszünk, és beszálltunk a Párduc fejlesztésébe – válaszolta Orbán Viktor a TikTok-csatornáján arra a kérdésre, hogy a Hiúz vagy a Leopárd lesz-e a Kárpátok nagymacskája.

Elolvasom a cikket