Meglepően sok káros vegyi anyagot találtak az ivóvízben

A kutatás szerint a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok (PFAS) jelentős mértékben meghaladják a világ felszíni és felszín alatti vizeiben a nemzetközi szabályozó hatóságok által meghatározott koncentrációs szinteket. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy ezek a vegyületek nem teljesen bomlanak le a környezetben.

A kutatásban vizsgált talajvízminták több mint egyharmada túllépte az amerikai környezetvédelmi ügynökség által 2023 márciusában javasolt határértéket.

A kutatások szerint a PFAS típusú anyagok súlyos egészségügyi problémákhoz is kapcsolódhatnak, ide értve a rákot, az elhízást, a pajzsmirigybetegségeket, a magas koleszterinszintet, a csökkent termékenységet, a májkárosodást, valamint a hormonális zavarokat, de összefüggésbe hozhatóak a csecsemők és magzatok növekedésének csökkenésével és a vakcinákra adott antitestválasz csökkenésével is.

David Andrews, az Environmental Working Group vezető tudósa szerint ezek a vegyi anyagok világszerte megtalálhatók a vízkészletekben, még olyan távoli helyeken is, mint az Északi-sarkvidék vagy a Mount Everest lejtői.

Elolvasom a cikket