Móricka, Kukorelly, Geszti és Magyar

Nem tudom, Kukorelly Endre író, költő mit szól Magyar Péter látszólagos politikai sikeréhez. Az mindenesetre már látszik, hogy Magyar hiába lépett kormánybuktatási szándékkal a politikai porondra, hiába társultak hozzá baloldali emberek Nagy Ervin színésztől kezdve Puzsér Róberten, noÁron át egészen Gyurcsány volt igazságügyi miniszteréig, Bárándy Péterig, a nagy nekibuzdulás picit sem rengette meg a Fidesz támogatottságát.

Annál inkább a baloldalét, benne a Demokratikus Koalícióét, mert Magyar népszerűsége a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint éppen úgy 13 százalékon áll, mint a baloldali legjobb DK-é. Nem is csoda, hogy Gyurcsány mozgósította Dobrev Klárát, aki azonnal vitára hívta Magyar Pétert, aki korábban kifejezte szándékát a Gyurcsánnyal és Orbán Viktorral való nyilvános vitára.

Mindez Kukorelly és a kultúra helyzete szempontjából annyiban lényeges, hogy az egykor az LMP színeiben politizáló, korábban ATV-s megmondóembernek gyakran felkért író a balliberális Magyar Hang Kultúrtáj című podcastjában bemutatta, hogy hasonlít Mórickára, akinek mindig mindenről AZ a bizonyos biológiai tevékenység jut az eszébe. Kukorellynek pedig a kormány ugrott be, bármilyen témáról is legyen szó, amely úgymond csúnya dolgokat művel a kultúra területén is. Megosztotta a hallgatósággal a következő okosságot is: „Ha sikerülne egy kritikus tömeget állítania maga köré ennek a fajta felbuzdulásnak, akkor van esély rá, hogy egy váltógazdaság beindul, és a 14 éve, nem tudom, hányadik kétharmaddal regnáló mostani alakzat az leváltódik. (…) Annak a kétmillió embernek, aki Fideszre szavaz, nekik is jobb lenne ez.”

Nem tudom, Magyar Péter felbuzdulása megfelelő-e neki, az mindenesetre tény, hogy ezek a kormánybuktatásra felbuzdulók inkább arra ösztökélik a szavazókat, hogy az ellenzéket buktassák meg. Lévén 14 év óta nem voltak másra képesek, csak arra, hogy segítsék a Fidesz hatalomban maradását.

Persze Kukorelly íróhoz méltóan bölcs és okos, bele tudja magát élni a fideszesek lelki világába. Meg tudja neki mondani, hogy nekik mi lenne a jó. Szerinte nekik az lenne a jó, azzal szemben például, hogy rendre kétharmaddal újraválasztják Orbán Viktort, ha nem választanák újra. Ez persze úgy is olvasható, mintha azt kérdezné a fideszesektől, hogy bizonyos mértékig süsünek tetszenek-e lenni, hiszen a bölcs író megírta, hogy a fideszeseknek is jobb volna, ha az Orbán-kormány leváltódna. Persze erre a fideszesek is mondhatnák a bölcs írónak, hogy 2022-ben például több, mint hárommillióan szavaztak a Fideszre, nem kétmillióan, ahogy K. E. mondja. Ha pedig ilyen egyszerű számszaki adatokban téved egy bő milliócskát, akkor nem biztos, hogy más területen is kellően bölcs méltóztatik lenni. Szóval ők maradnak Orbán mellett, és drukkolnak a felbuzdulóknak, hogy mennél nagyobb csapást mérjenek Gyurcsányra és a régi-új szövetségeseire. Aminek Kukorelly nem biztos, hogy örül, de ahogy mondani szokták, nem minden papsajt. Nem lehet mindig jó dolga az embernek.

Van, amikor a jót rossz követi Geszti Péter életében is, akinek akkor volt jó világa, amikor még az SZDSZ volt hatalmon. 2002-ben például kulcsszerepet vállalt az SZDSZ választási kampányában. Hozzá köthető a „Lop-STOP”-táblás kampány, amely Kuncze Gáborral volt hivatva meghódítani a világot. Kevés sikerrel. Annál is kevésbé, mert maga a volt miniszterelnök, Medgyessy Péter mondta anno, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. És akkor ők beszélnek Lop-STOP-ról. Tudjuk, a komcsik azzal vádolnak, amit ők követnek el.

Gesztinek az a baja, mint a HVG-interjúból kiderül: „A művészvilág kicsit magának is köszönheti, hogy ma egy csomó gyenge szakmai minőségű, hozzá nem értő ember kaphat lehetőséget színházcsinálásban, filmkészítésben, médiában, zeneiparban. (…) Rengeteg sértett ember várta, hogy végre labdába rúghasson. A NER pedig nem méricskél: a tehetségnél fontosabbá vált a törzsi hovatartozás. Így aztán pályán kívülre került az egész független értelmiség; nem kellenek ide az okoskodók, sem a művészeti önkifejezés szabadsága, eljött a kisebb-nagyobb személyes bosszúk ideje.”

Az élet csattanós választ adott erre a magas lóról elmondott eszmefuttatásra. Gárdos Péter Semmelweis-filmjének ugyanis Geszti lett volna a producere, aztán mégsem ő lett. A Koltai Lajos rendezte produkció pedig elsöprő sikert aratott. Nem akarván visszaigazolni a gyomorforgató törzsi hovatartozásról szóló okfejtést.

Nem baj, ha látja a magát függetlennek valló, egyébként a baloldalhoz szorosan bekötött kommunista értelmiség, hogy nem a személyes bosszúk, hanem tehetség szabad érvényesülésének ideje jött el.

Ezért nyalt vissza a fagyi a kormányt buktatni akaró Magyar Péternek is.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket