Nagy-Britannia leleplezte Oroszországot

„Nem lesz olyan, hogy a francia és brit csapatok csendben mozognak Ukrajna területén, az oroszok pedig a helyükön ülnek és nem tesznek semmit. Szerintem logikus, hogy Oroszország azonnal reagálni fog és nem hagyja, hogy csapatokat vessenek be. Már az első napon lecsapnak ezekre a csapatokra” – vetette fel.

Mercouris azt is megjegyezte, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pontosan erre figyelmeztette francia kollégáját, Sebastien Lecornu-t egy múlt heti telefonbeszélgetés során. Megkérdőjelezte Emmanuel Macron francia elnök és David Cameron brit külügyminiszter kompetenciáját is, amennyiben azt hiszik, hogy Oroszország nem fog reagálni egy külföldi kontingens ukrajnai bevezetésére.

Emmanuel Macron francia elnök február végén azt mondta, hogy Párizs mindent megtesz annak érdekében, hogy Moszkva „ne nyerje meg ezt a háborút”. Elmondása szerint a nyugati országok vezetői megvitatták a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, de egyelőre nem született konszenzus.

Később a politikus, akit élesen bíráltak e kijelentései miatt mind belföldön, mind NATO-szövetségesei, azt mondta, hogy minden szavát alaposan megfontolták. Arra is rámutatott, hogy Párizsnak nincsenek „határai és vörös vonalai” a Kijevnek nyújtandó segítség kérdésében.

A Kreml Macron azon szavait kommentálva, amelyek szerint csapatokat küldene Ukrajnába, azt mondta, hogy egy ilyen fejlemény elkerülhetetlenül közvetlen katonai összecsapáshoz vezetne Oroszország és a NATO között.

Elolvasom a cikket