Nagy veszély leselkedik az Antarktisz mélyén

A Föld legnagyobb vulkanikus régiója található az Antarktisz hatalmas nyugati jégtakarója alatt, ahol 138 tűzhányó található. Ezek közül 91-et a közelmúltban, 2017-ben fedeztek fel.

A geológusok jelen pillanatban sem tudják biztosan megmondani, hogy ezek a vulkánok működnek-e vagy sem. Csupán a Deception-sziget tűzhányójáról és a Scott-szigeten található Erebus-hegyről ismert, hogy aktívak, utóbbi 1972 óta folyamatosan produkál kitöréseket, sőt időnként sziklabombákat is kilövell. Az ilyen jellegű aktivitást Stromboli-típusú kitöréseknek nevezzük. Az egyik kráterében pedig tartós lávató található.

„Ezek valójában meglehetősen ritkák, mivel nagyon különleges körülményeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a felszín soha ne fagyjon be” – nyilatkozta Conor Bacon, a New York-i Columbia Egyetem kutatója.

A Deception-sziget vulkánja azonban utoljára 1970-ben tört ki. A szakértők folyamatosan ellenőrzik a szigetet, és egyelőre nem várható, hogy ismét aktívvá válik.

Ennek ellenére az Antarktisz tele van fumarolákkal, azaz olyan vulkáni nyílásokkal, amelyek gázokat és gőzöket bocsátanak ki a levegőbe. A tudósok folyamatosan műszerekkel figyelik a vulkánokat, azonban nehéz megjósolni, hogy mikor törhet ki legközelebb egy tűzhányó a földrészen. Bacon szerint a megfigyeléseket nehezítik a logisztikai kihívások és a mostoha környezeti viszonyok, amelyekkel szemben a műszereknek ellenállóknak kell lenniük.

Elolvasom a cikket