A Bundeswehr ismét megszégyenítette magát

A Puma S1 abban különbözik az alapváltozattól, hogy rendelkezik MELLS páncéltörő rakéták (az izraeli Spike rakéták licencelt változata) indítórakétáikkal, digitális rádiókkal, korszerűsített nappali és éjszakai kamerákkal a személyzet számára stb. Úgy tűnik azonban, hogy most egy újabb botrányos epizóddal állunk szemben a Bundeswehrnél ezzel a harcjárművel történt hasonló incidensek láncolatában – írta a portál.

Jelenleg a Német Fegyveres Erők mindössze tíz ilyen járművet kaptak az első tételből, ráadásul jelentős késéssel. Különösen a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a Rheinmetall gyártókat fenyegeti büntetés.

2023 decemberének végén, amikor a német védelmi minisztérium először jelentette be a páncélozott járművek korszerűsítésének késedelmét, a szoftverfrissítéssel kapcsolatos problémákról volt szó. Most arról is szó van, hogy tűz esetén a fedélzeti tűzoltó készülékek töltőanyagával is gond lehet.

„Úgy tűnik, különösen egy ilyen kérdésnek egyáltalán nem kellene jelentéktelennek lennie, de itt a környezetvédelem iránti aggodalom útjába állt. A helyzet az, hogy a Puma készülékeinek töltete olyan, amely nem árthat a környezetnek, de a gyakorlatban e páncélozott járművek fedélzeti elektronikája gyors meghibásodásához vezet. Van egy teljesen működőképes alternatíva, de a jelenlegi (német) szabványok szerint a szükséges tűzoltó készülékek csak repülőgépekben használhatók” – olvasható a kiadványban.

2022 novemberében a Bundeswehr 7. páncélos hadosztálya 37. dandárjának mindössze nyolc napig tartó kiképzési gyakorlatán mind a 18 Puma meghibásodott.

Boris Pistorius német védelmi miniszter korábban bejelentette az ország katonai parancsnokságának átszervezésére vonatkozó terveket, amely a NATO-tagállamok fegyveres erőinek harci hatékonyságát javító átfogó erőfeszítés részeként valósul meg. Németország úgy döntött, hogy 2022 februárja után erőteljesen növeli a védelmi kiadásokat, és Pistorius tavaly aktívan vállalta a Bundeswehr optimalizálását.

Elolvasom a cikket