Dél-amerikai gyógyító növények

Egyesek számára a természet gyógyszertárként való felhasználásának gondolata archaikusnak tűnhet – mégis, ahogy a tanulmány szerzői rámutatnak, a hagyományos etnobotanika alapvető támpontokat nyújt bizonyos növények biológiai hatásával kapcsolatban, és gyakran új gyógyszerek felfedezéséhez vezet. „Ez a tudás számos ősi civilizáció által az idők során felhalmozott gyakorlati ismeretekben és tapasztalatokban gyökerezik” – írják kéziratukban, amely a cikk írásakor még szakértői véleményezés alatt áll.

A kutatók konkrét példát hozva kifejtik, hogy a malária ellenszerét az artemizinin nevű vegyületből fejlesztették ki, amely természetes módon az édes ürömben fordul elő – ez a növény a hagyományos kínai gyógynövényterápiában is szerepel. „Ez a felfedezés hozta meg a Kínai Köztársaságból származó Youyou Tu számára az orvosi Nobel-díjat 2015-ben” – jegyzik meg a szerzők.

Világszerte mintegy 80 ezer különböző virágos növényfajt használnak gyógyászati célokra az emberi kultúrák széles skáláján, és e hagyományos tudás összehangolása a nyugati tudományokkal valószínűleg további orvosi áttöréseket eredményez majd. E célból a tanulmány szerzői a perui Incahuasi kerületbe utaztak, amely „az inkák házát” jelenti, és nevét egy ősi indián városról kapta, amely magasan az Andokban található.

A vizsgálat során azonosított 46 növény közel egyharmada a százszorszépvirágfélék családjába tartozott, köztük több olyan aszterfajta, amelyekről kimutatták, hogy „az etil-acetát és a hexánfrakciók jelenléte miatt” gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A helyi orvosi hagyományban ezeket a bizonyos növényeket jellemzően megfázás kezelésére használják.

Összességében a százszorszépfélék családjába tartozó növények 80 százalékát azonosították fertőzések, többek között fülfájás, gyomorfájás és hörghurut ellenszereként.

A fajok további 15 százaléka a mentafélék családjából származott, a leggyakoribb a helyben „cutiquero” néven ismert zsályafajta volt. Ezt a bizonyos fajt a betegségek széles skálájának kezelésére használják, beleértve „az influenzát, a náthát, a hasmenést, a fejfájást, a gyomorfájást, a térdfájást és a szülés alatti vérzést”. Egy másik, egyszerűen „rossz levegőnek” nevezett állapotot, amely „a hideggel vagy a hirtelen hőmérséklet-változással kapcsolatos”, szintén lehet ezzel a növénnyel enyhíteni, Incahuasi lakói szerint.

Összességében a résztvevők által azonosított növények mintegy negyedét vírusfertőzések kezelésére használják, 5,8 százalékát a szülés közbeni komplikációk megelőzésére, további négy százalékát pedig a magassági betegség enyhítésére.

Elolvasom a cikket