Döntött Hollandia, szembeszáll Oroszországgal

A miniszter, aki korábban Mark Rutte miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt, felszólította Hollandiát és Európát, hogy a geopolitikai konfrontációk világában határozottabban lépjen fel, mert szerinte lejárt az az idő, amikor a Nyugat az Egyesült Államokra támaszkodhatott a biztonság tekintetében.

„Hozzá kell szoknunk a biztonság árához, még akkor is, ha ez civil áldozatokban vagy hullazsákokban mérhető” – mondta van Leeuwen.

A politikus szerint a Nyugat geopolitikai ellenfeleit, amelyek közé Oroszországot, Kínát és Iránt sorolta, „meg kell győzni arról, hogy készek vagyunk erőt alkalmazni”, ez állítólag a béke megőrzéséhez szükséges.

„Keménységre van szükségünk – különben nehéz lesz megvédeni érdekeinket a világban. És ezért támogatom a külpolitikánk „reálpolitikai” megközelítését. Hogy legyen bátorságunk megvédeni eszményeinket az erő eszközeivel. Hogy határozott kézzel jobbá tegyük a zord világot. Véleményem szerint ez Hollandia és Európa szerepe a világ színpadán” – érvel van Leeuwen.

Moszkva többször hangsúlyozta, hogy nem jelent fenyegetést az észak-atlanti szövetség egyetlen országára sem, de nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető lépéseket. Ugyanakkor továbbra is nyitott a párbeszédre, de egyenrangú alapon, és a Nyugatnak fel kellene hagynia Európa militarizálásának irányával. Mint Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, Oroszország nem akar közvetlen katonai összecsapást a NATO-val, de ha valaki ezt kívánja, Moszkva készen áll rá.

Elolvasom a cikket