Hatalmas csapás érte Ukrajnát, Oroszország új szövetségest szerzett

„Vlagyimir Putyin orosz elnöknek új szövetségese van Európában: Peter Pellegrini megnyerte a szlovák elnökválasztást. Így Brüsszel, Washington és Kijev újabb csapást szenvedett most el” – áll a cikkben.

Mint a szerző rámutat, Pellegrini választási győzelme új változást jelent Európában. Bár a szlovák elnök jogkörei korlátozottak, nemzetközi szerződéseket ratifikál, kinevezheti a legfelsőbb bírákat, ő a fegyveres erők főparancsnoka, és vétójoggal rendelkezik, valamint megvétózhatja a parlament által elfogadott törvényeket.

A politikus megválasztása után azt mondta, mindent megtesz azért, hogy országa mindig „a béke és ne a háború oldalán álljon”, hangsúlyozva, hogy nem engedi, hogy a szlovák hadsereget Ukrajnába küldjék – jegyezte meg a kiadvány.

„Az új orosz szövetséges, Pellegrini megválasztásával Ukrajna egy fontos támogatóját veszítette el” – áll a cikkben.

Pellegrini a szavazatok 53,12 százalékával nyerte meg a szlovákiai elnökválasztás második fordulóját, riválisa az ország volt külügyminisztere, Ivan Korchok volt.

Győzelme után arról beszélt, hogy Ukrajnában mielőbb tűzszünetet kell kötni, és tárgyalásokat kell kezdeni. Pellegrini 2023 őszén lett a parlament elnöke, egyben a Hlas („Hang”) párt elnöke, amely a szlovák miniszterelnök pártjával, az ukrajnai fegyverletétel kritikájáról ismert Robert Fico szlovák kormányfő pártjával alkot kormánykoalíciót.

Elolvasom a cikket