Ma van a Nemzeti Rákellenes Nap

Magyarországon 1993 óta április 10. a Nemzeti Rákellenes Nap. Az eseményt a Magyar Rákellenes Liga szervezi. Azért választották ezt a napot, mert ekkor született Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, a hazai rákkutatás úttörője, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot. Ma sokkal jobb esély van a gyógyulásra ebből a rettegett betegségből, mint korábban. Legfontosabb azonban a megelőzés. Mégis, hiába hívják meg a 45–65 év közötti nőket a hazánkban több mint 20 éve bevezetett ingyenes mammográfiai szűrésre, a nők fele mégsem vesz részt a vizsgálaton, pedig csak negyedórát vesz igénybe és fájdalommentes.

Évente ezer nő megmenekülhetne

Évente kétezren halnak meg mellrákban Magyarországon, naponta 5–6 nőt veszítünk el. Az előző évtizedben a nők körében a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus az emlőrák volt. Ha a nők komolyan vennék a megelőző vizsgálatokat, évente több mint ezer magyar nő élete megmenthető lenne. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület kérdőívet állított össze, mert szeretnék megtudni, miért nem mentek el a daganatos betegségben szenvedő nők időben az orvoshoz, hogyan élték meg a kezelést, min változtattak a gyógyulás érdekében, az egészségügyi dolgozók miben tudtak segítségükre lenni.

Sok tévhit él a köztudatban a mellrákkal kapcsolatban:

1. tévhit: a mellrák kialakulhat ütéstől

Ez nem igaz, fizikai behatástól nem alakul ki mellrák.

2. tévhit: fiatalok nem betegednek meg

Bár 45 és 65 év között a leggyakoribb a betegség, a fiatalabbak és az idősebbek egyaránt veszélyeztetettek.

3. tévhit: szoptatás is okozhatja

Ez nem így van, sőt a szoptatás a tapasztalatok szerint inkább megvéd a betegségtől.

4. tévhit: csak nőket érint

Ritkábban ugyan, de a férfiak egy százaléka is érintett lehet a betegségben. Nem kizárólag a mellben, hanem a hónaljban és a mellkasban is előfordulhat daganatos megbetegedés. Nemcsak csomót kell keresni, minden elváltozás, például a váladékozás vagy a bőrelváltozás is tünet lehet.

5. tévhit: a daganat kerek formájú

Jó tudni, hogy nemcsak kerek formájú daganat létezik.

Hogyan előzhetjük meg ezt a betegséget?

Mielőtt bárki megijedne, két dolgot érdemes fejben tartani. Az egyik az ingyenes megelőző vizsgálat, amelyre évente el kell menni. A másik pedig az, hogy mindenkinek húsz éves kortól javasolt a saját megnyugtatására havonta elvégezni egy gyors vizsgálatot a menstruációs ciklus ötödik és hetedik napja között. Tükör előtt, felemelt karral tudják megnézni, hogy a mellen látható-e bármilyen elváltozás. A bőr pirosodása, elszíneződése, narancsbőrre hasonlító ráncosodása is rossz előjel lehet. A rendszeresen megjelenő, mellbimbó körüli ekcéma is utalhat a megbetegedésre.

Tapintással is meg kell vizsgálni a mellet alulról, felülről körkörös mozdulattal. A hónaljat is érdemes átnézni, van-e benne duzzanat vagy csomó. Azok a nők is elvégezhetik magukon a vizsgálatot, akik mellimplantátummal rendelkeznek. Mindez azért fontos, mert ha idejében felismerjük a betegséget, akkor gyógyítható.

Az alábbi videón a Semmelweis Egyetem munkatársai bemutatják, hogyan végezheti el bárki saját magán ezt az egyszerű vizsgálatot:

Objektum doboz

Elolvasom a cikket