Méretes rovar, amelynek csípése veszélyes lehet ránk

Magyar Tibor
2024. április 10. szerda. 4:04

A bögöly nősténye vérszívó, tulajdonképpen nem is csíp, hanem harap, és ennek megfelelően akár komolyabb lefolyású bőrsérülést is okozhat. A nagy termetű rovart szerencsére el tudjuk kerülni, de ha mégis bekövetkezik a marás, amelynek következtében a rovar kórokozókkal teli gyomortartalma kerülhet a bőr alá, akkor számítani kell a helyén nagyra növő, akár gyulladt, fájdalmas duzzanatra is.

A bögölyök is terjeszthetnek kórokozókat. Egyrészt a korábban megcsípett élőlényből szívott vérrel is tovább tudják adni a vírusokat, baktériumokat, egysejtű és féregparazitákat, másrészt az is előfordulhat, hogy elhullott állatból vagy bomlásnak indult tetemből kiszívott nedvekkel terjesztenek súlyos betegséget okozó kórokozókat. Számos olyan mikroba van, amelyet terjeszthetnek, amelyek több, az emberekre is súlyos veszélyt jelenthetnek.

A bögölyök egyes fonalférgek terjesztésében is szerepet játszanak. Afrikában egy-egy ilyen fertőzés százezreket érinthet.

Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol bögölyök vannak, érdemes nagy figyelmet fordítani a védekezésre. Ehhez használhatunk rovarriasztó eszközöket, a teraszon elektromos füstölőket.

Ha mégis megtörtént a csípés, készüljünk fel, hogy nagyon fájdalmas és több napig is eltarthat a hatása. Először égető érzés, majd hosszan tartó gyulladás következhet. Akár fél alma méretű duzzanat is jelentkezhet. A csípés helyét hideg vizes borogatással, gyulladást és a viszketést csökkentő krémekkel lehet hűsíteni, de sokan a házi praktikákhoz fordulnak, mint például az ecet.

Segítségünkre lehet a szódabikarbóna is. Keverjünk össze egy teáskanálnyi szódabikarbónát annyi vízzel, hogy sűrűbb pasztát kapjunk, ezt tegyük a csípésre, majd 10-15 perc múlva öblítsük le. Kipróbálhatjuk a csípés bedörzsölését félbe vágott hagymával vagy egy darab fokhagymával, de az almaecettel átitatott vattapamacs is megér egy kísérletet.

A tünetek csillapításában segítségünkre lehet a csalán tea fogyasztása is. Ne feledjük azonban, hogy az egész testen megjelenő kiütések, hányinger vagy hányás, hasi görcsök, ödémásodás vagy légzési nehézségek esetén haladéktalanul orvoshoz kell menni, hiszen ezekben az esetekben csípés általi allergiás reakciót tapasztalunk.

Elolvasom a cikket