Terrortámadással fenyeget az Iszlám Állam

Ma este Párizsban és Madridban is rendeznek labdarúgó mérkőzéseket a Bajnokok Ligájában. Mindkét helyszínre szurkolók tízezreit várják, ezért a stadionok környékén fokozták az ellenőrzéseket – írja a Hirado.hu.

Rendőrségi furgonok vették körbe az Arsenal labdarúgócsapat londoni stadionját kedden. A angol együttes Bayer München elleni mérkőzése előtt tömegével ellenőrizték a szurkolókat a brit hatóságok, miután az Iszlám Állam terrorszervezet támadással fenyegetőzött az összecsapás helyszínén.

„Százszor is átgondoltam, hogy vállaljam-e a kockázatot, de általában, amikor a hatóságok azt mondják, hogy urai a helyzetnek, megbízom bennük” – mondta egy brit szurkoló.

Nagy volt a rendőri készültség a Real Madrid és a Manchester City találkozóján is a terrorfenyegetettség miatt.

A közösségi médiában ugyanis több felhívás terjedt, amelyek állítólag az Iszlám Állam médiaszervezetétől származtak, és támadásokra szólítottak fel a Bajnokok Ligájának keddi és szerdai mérkőzésein. A spanyol fővárosban több mint kétezer rendőrt mozgósítottak.

„A hírszerző szolgálat és az állami biztonsági erők által megállapított riasztási szintnek megfelelően rendkívüli biztonsági intézkedéseket hajtunk végre. Bevonunk további polgárőröket és rendőröket, valamint a városháza egységeit is” – nyilatkozta a madridi kormányküldöttség vezetője.

A spanyol hatóságoknak két napon át fenn kellett tartaniuk a készültséget az Atletico Madrid Borussia Dortmund elleni találkozója miatt. Biztonságpolitikai szakértők szerint az Iszlám Állam nem ad ki figyelmeztetést a terrortámadások előtt, ahogy a márciusi oroszországi merénylet előtt sem tettek közzé fenyegetést.

Ennek ellenére a francia fővárosban is komolyan vették a terrorveszélyt.

A Paris St. Germain és a Barcelona szerdai mérkőzése előtt betonakadályokat helyeztek el a helyszínen, és közelben parkoló autókat is elszállították.

„Az Iszlám Állam fenyegetései az egész világot érintik, hadd emlékeztessem Önöket a nemrégiben Moszkvában és Iránban elkövetett támadásokra. Így érintik Európát is, különösen Franciaországot. Az év eleje óta két támadást sikerült meghiúsítanunk, és az elmúlt két hétben három különböző ügyben öt személyt tartóztattunk le”– fogalmazott Gerald Darmanin francia belügyminiszter.

A héten az olasz hatóságok is őrizetbe vették az Iszlám Állam terrorszervezet egyik tagját.

A rendőrség szerint a 32 éves tadzsik állampolgárt egy római repülőtéren fogták el, ahová a hollandiai Eindhovenből érkezett. A férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, mert 2014-ben jelentkezett az Iszlám Állam harcosának Szíriában.

Elolvasom a cikket