Véget ért a ramadán

MH/ MTI
2024. április 10. szerda. 11:46

Így a világ muszlim országaiban, a többi között Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben és Törökországban is ünneplésbe kezdtek a muszlimok szerdán.

Pakisztánban a hatóságok több mint százezer rendőrt és félkatonai egységet telepítettek a mecsetek és a piacok biztonságának garantálására.

Szerda reggel a muszlimok az utcákon és a mecsetekben is közösségi imákhoz csatlakoztak.

A reggeli imára sietők elárasztották a világ legnépesebb muszlim országa, Indonézia fővárosának nagymecsetét, amely egyben Délkelet-Ázsia legnagyobb iszlám imahelye is. A hitszónokok arra szólították fel az egybegyűlteket, hogy imádkozzanak a háború miatt szenvedő gázai muszlimokért.

„Eljött az idő, hogy a muszlimok és a nem muszlimok humanitárius szolidaritást tanúsítsanak, hiszen a gázai konfliktus nem vallási háború, hanem humanitárius probléma” – mondta az indonéz mecsetek bizottságának egyik vezetője.

Az iszlám világban a böjti hónap végét az újhold megjelenése jelenti. Az íd al-fitr, a böjt megtörésének ünnepe alatt főként a gyerekek kapnak ajándékokat és édességeket.

A szaum vagyis a böjt az iszlám vallás öt pillérének egyike. Az idén március elején kezdődő böjti hónap alatt a muszlimok napkelte és napnyugta között tartózkodnak az evéstől, az ivástól, a dohányzástól és az intim kapcsolatoktól.

Becslések szerint világszerte 1,9 milliárd muszlim él, Indonézia mellett India, Pakisztán és Banglades számít a legnépesebb muszlim többségű országnak.

Elolvasom a cikket