A halálbüntetés visszaállítását akarja több állam is, Szerbiában már betelt a pohár

Az ilyen szörnyek felett ítélkezni kell (…), az átlagemberek bizonyosan a puszta kezükkel is meg tudnák őket fojtani” – mondta Aleksandar Vucic szerb államfő azon a sajtóértekezleten, amelyen bejelentette, hogy az akkor már tíz napja keresett kétéves kislányt, Danka Ilicset meggyilkolták. Mint ismerete Danka a család Borban lévő házukból egy óvatlan pillanatban kiszökött az utcára, ahol egy autó elütötte. A gázoló kocsiban a helyi közművek két alkalmazottja ült. A baleset után az eszméletlen, vérző gyereket betették a kocsi csomagtartójába, ahol rövidesen Danka magához tért. Az autó utasa, Dejan Dragijevics ekkor megfojtotta. Ezt követően egy illegális szeméttelepen kidobták. Az ügyben a két férfi rokonai is belekeveredtek, akik később segítettek a kislány holttestének elrejtésében.

A szörnyű üggyel kapcsolatban Vucic bejelentette: az újonnan megalakult kormánynak ajánlani fogja a halálbüntetés újbóli bevezetését. Az elmúlt időszakban nem ez az első eset, hogy Európában felmerül a halálbüntetés ismételt alkalmazásának lehetősége.

A moszkvai terrortámadás – amely 144 halálos áldozatot követelt – után már komolyan szóba került a halálbüntetés visszaállítása. Törökországban maga a köztársasági elnök, a két évvel ezelőtti, az erdőtüzek és a velük kapcsolatos gyújtogatások nyomán akarta a legszigorúbb büntetés alkalmazását újból bevezetni. Ez nem volt mindenkinek elég, mert az elnöktől jobbra álló nemzetiek, akik Erdogan politikai szövetségesei, ennél többet akart. A halálbüntetést ki akarták terjeszteni a terrorizmusra, a nemi erőszakra és a nők meggyilkolására is.

Kezd úgy tűnni, hogy az Európai Unión kívüli államok komolyan kacérkodnak a halálbüntetés ismételt bevezetésével. Az unióban azonban ez fel sem merülhet. A közössé tagja csak az az ország lehet, ahol nincs halálbüntetés.

Azért persze itt is találunk „renitenskedő” államot, például itt van Lengyelország. A varsói parlament elé került 2005-ben az a törvényjavaslat, amellyel a konzervatív lengyel képviselők a halálbüntetés visszaállításával akartak hatékonyan küzdeni a korrupció és a bűnözés ellen. A Szejm leszavazta a tervezetet, de csak igen kis többséggel. Azt persze nem tudjuk, hogy mi lett volna, ha a parlament elfogadja a törvényjavaslatot.

A lengyelek azonban még 2013-ig egy jogi kiskaput kihasználva elméletileg alkalmazhatták volna a halálbüntetést. Az Emberi Jogok Európai Egyezménye lehetővé tette, hogy háború, vagy háború közvetlen veszélye miatt, illetve kivételes körülmények esetén alkalmazzák a halálbüntetést. Ezt a kiskaput azonban 2002-ben bezárták, vagyis rendkívüli helyzetekben is megtiltották a halálos ítéleteket. De ezt Lengyelország csak több mint tíz év múlva iktatta be saját jogrendjébe.

Frank-Walter Steinmeier, mint a legnagyobb uniós tagállam, Németország államfője egy nyilatkozatában teljesen kizárta a halálbüntetés visszaállításának minden lehetőségét. Egyik nyilatkozatában kijelentett: Az állam nem gyilkolhat. A kijelentés szóhasználata azonban jogi értelemben támadható. A gyilkosság fogalma arra vonatkozik, ha valakivel, minden bírósági és jogi eljárás nélkül olyat tesznek, hogy az illető életét veszti. Például, leszúrják az utcán. Ha azonban valakit a bíróság halálra ítél és az ítéletet végre is hajtják, akkor az illetőt kivégzik.

Kérdés, hogy a szélsőséges iszlám terrorizmus európai terjedésével meddig lesz képes az EU ezt az álláspontot védeni, különösen azért, mert az áldozatok hozzátartozói nem képesek elfogadni szeretteiknek terrorizmus általi elvesztését.

Viszont a halálbüntetés visszaállítása ellen érvelők úgy látják: ha a halálbüntetést végrehajtják, akkor az visszavonhatatlan, és jóvátehetetlen. Sok esetben nem kizárt a bírósági tévedés, vagy az sem, hogy idővel olyan bizonyítékok kerülnek elő, amelyek a kivégzett személy ártatlanságát támasztják alá. Ez is igaz. De kérdés, hogy történetesen Danka brutális meggyilkolása után a közvélemény megnyugtatására elégségesnek bizonyulhat-e egy súlyos börtönbüntetés kiszabása? Szerbiában sem egyszerű a halálbüntetés ismételt bevezetése. Mert az biztos, hogy abban az esetben Belgrád búcsút mondhat az EU-ba való felvételének és még az alkotmányt is módosítani kellene.

Oroszországban nem törölte el a halálbüntetést, de moratóriumot vezetett be a legsúlyosabb büntetés ítélkezési gyakorlatában. Moszkva viszont lehet, hogy talált egy kiskaput. Annak ürügyén, hogy a moszkvai terrortámadásnak két belorusz áldozata is van, az elkövetőket át akarják adni a minszki hatóságoknak. Beloruszban van halálbüntetés és kétrendbeli gyilkosságért bíróság elé lehet állítani az elkövetőket. Az orosz politikai vezetés nyíltan meg is mondta, hogy a terroristák kivégeztetése a célja.

Ami Törökországot illeti, Ankarának is attól kell tartani, hogyha visszaállítja a legsúlyosabb büntetést, akkor lemondhat arról, hogy valaha is az EU tagja legyen. Ez ma már Törökország számára valójában nem jelent visszatartó erőt, mert a csatlakozási tárgyalások már befagytak és nincs sok remény újraindításukra.

Törökországban nagy hagyománya van a halálbüntetésnek, különösen a gyerekek elleni bűncselekmények esetében követeli ezt a közvélemény.

Néhány évvel ezelőtt egy vidéki esküvőn egy vendég belopakodott egy négyéves kislány hálószobájába és megerőszakolta. Az eset hamar kiderült, az elkövető menekült, de addigra már megérkeztek a csendőrök is, akik azonnal őrizetbe vették. Ezzel az ügy messze nem zárult le, mert a násznép a falu lakosságának támogatásával a csendőrőrsre indult, hogy kezébe vegye az igazságszolgáltatását. Az ötszáz főre duzzadt tömeg le akarta rohanni azt az egy tucat csendőrt, akik az épületet védték. Egy helikopter segítségével a tetőn keresztül sikerült az elkövetőt kimenekíteni és egy háromszáz kilométerre lévő fogdában elzárni, azt remélve, hogy a bosszúállók oda nem mennek utána.

A halálbüntetés ellenzőinek van még egy érve. Szerintük a halálbüntetés nem szolgálja a súlyos bűncselekmények, például a gyilkosságok számának a csökkenését, vagyis nincs visszatartó ereje. Tajvan esete azonban árnyalja a képet. A szigeten 1987-ben oldották fel a második világháború után bevezetett rendkívüli állapotot, amely addig lehetővé tette a halálbüntetés alkalmazását.

Amíg a törvény érvényben volt, évente átlagosan hét gyilkosság történt, amiért a szigeten halálbüntetés járt. A rendkívüli állapot feloldását követő első órában ugyancsak hét gyilkosság történt.

Elolvasom a cikket