A hazai szövetség elnöke bízik abban, hogy lesz magyar súlyemelő az olimpián

MH/ MTI
2024. április 11. csütörtök. 13:22

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „első körben, az eredmények alapján nincsen magyar résztvevő”, de sok olyan ország akad, amelynek versenyzői az összes súlycsoportban szereztek kvalifikációt, márpedig a játékokon egy nemzet legfeljebb három sportolót indíthat mindkét nemnél.

Az elnök szerint elsősorban Mitykó Veronikának van „nagyon jó esélye”, aki a thaiföldi világkupán, a párizsi olimpiára selejtező sorozat utolsó állomásán, kedden a 87 kilogrammos súlycsoportban ötödik lett, a tavaly szeptemberi világbajnokságon pedig 11. volt. Dobos Imre úgy látja, hogy a magyar emelő a huszadik hely környékén van, „de onnan legalább tízen ki fognak esni”, és majd eldől, hogy ez mit jelent a kvalifikáció szempontjából. Úgy fogalmazott, hogy a plusz 109 kilósok között érdekelt Nagy Péter elől – aki Phuketben sérülés miatt csütörtökön nem tudott emelni – ugyancsak várhatók kiesések, azaz ő is előrébb léphet.

A sorozat zárultával az egyes nemzeti szövetségek eldöntik, hogy kiket indítanak, a nemzetközi szövetség összesíti ezeket, és azután határoz a megüresedő helyek, a felszabaduló kvóták elosztásáról. Dobos Imre bizakodásának adott hangot, megjegyezve, hogy „sportdiplomáciában nem vagyunk gyengék”.

A vb-n szereplő tíz-tíz férfi és női súlycsoport közül Párizsban öt-ötben indulhatnak az emelők. Összesen 60 férfi és 60 női súlyemelő lesz, azaz kategóriánként 12-en küzdenek majd az érmekért. A férfiak 61, 73, 89, 102 és plusz 102 kilogrammban, míg a nők a 49, az 59, a 71, a 81 és a plusz 81 kilogrammos súlycsoportban versenyezhetnek.

Elolvasom a cikket