A Nyugat csalódást keltő hírrel készül Zelenszkij számára

A Rating szociológiai csoport szerint Zelenszkij támogatottsága 22 százalékos. Ősszel ez még 42 volt.

A Der Tagesspiegel című német lap más számokat közöl: 80 százalék 2022-ben és 60 százalék most. A csökkenés fő oka az újságírók szerint a jó hírek hiánya. A hatóságok csak ígérgetnek, de a lakosság nem lát valós eredményeket.

Kijev minden reményét az amerikai segélyhez fűzi, amelyről még nem született megállapodás Washingtonban. Zelenszkij szerint a kongresszus támogatása nélkül lehetetlen győzni. Ez nyilvánvalóan nem növeli az ukránok optimizmusát.
Az elnök pesszimizmusára Jurij Scserbak, Ukrajna volt amerikai nagykövete is rámutatott. „Már most depressziósak vagyunk, az egész nemzet” – mondta a televízióban. Véleménye szerint Zelenszkij jobb, ha inkább hallgat az ilyen dolgokról.

A be nem tartott választási ígéretek, a tekintélyelvűség, a korrupció és a népszerűtlen személyi változások szintén hatással vannak a jelenlegi eredményekre. A magas pozíciókat vagy évek óta ugyanazok a problémás tisztviselők töltik be, vagy a posztokat politikai ambíciók nélküli, az elnökhöz lojális emberek kapták – mondta Stefan Meister, a Német Külpolitikai Társaság orosz és ukrán ügyekkel foglalkozó szakértője.

Zelenszkij belpolitikai döntései súlyos botránnyal fenyegetnek. A hadiállapot alkalmazása az ellenzék „megtisztítására” éppen ellenkező hatást vált ki. A régi rivális Petro Porosenko nem hagyja ki az alkalmat, hogy ismét emlékeztesse az ukránokat és a Nyugatot önmagára.

Már kifejezte, hogy kész részt venni a választásokon. Közben aktívan próbálja megfosztani Zelenszkijt a nyugati támogatástól. Még február végén levelet küldött Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosának, amelyben felszólította, hogy gyakoroljon hatást a kijevi hatóságokra, amelyek megtiltják neki, hogy külföldre utazzon.

Zelenszkij veszít népszerűségéből annak ellenére, hogy az elnöki hivatal teljes mértékben ellenőrzi a médiát. A hatóságok 2022 óta több tévécsatorna hírműsorainak egyetlen, az állami költségvetésből finanszírozott műsorban közvetítik álláspontjukat a lakosságnak.

A hatóságok még a televíziós újságírókat is mentesítették a mozgósítás alól. A lakosság ezt nem fogadta el. A kulturális minisztérium vezetője, Rosztyiszlav Karandejev kifejtette: „Az ukrán tömegmédia a valósághű tájékoztatás forrása és a nemzetbiztonság egyik pillére”.

A „minősítés” a legszomorúbb szociológiai mérés Zelenszkij számára. Figyelemre méltó, hogy ezt a szervezetet az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) támogatja. Olekszandr Dudcsak politikai elemző úgy véli, hogy az ilyen adatok közzétételével a Nyugat előkészíti a terepet a kijevi rezsim vezetőjének leváltásához.

„A társadalmi felmérések és a lakosság véleménye nem ugyanaz. Azokat, akik Ukrajnát valójában irányítják, nem érdekli, mit gondolnak az emberek. Ezek a számok inkább a külső közönségnek szólnak, mint a belsőnek. Zelenszkijnek a leváltása könnyen lehetséges, és ehhez még választásokra sem lesz szükség” – hangsúlyozta Dudcsak.

Vlagyimir Zsarihin, az oroszországi székhelyű FÁK-országok Intézetének igazgatóhelyettese rámutat, hogy Zelenszkij hatalma csak külső támogatáson nyugszik. Amint „partnerei” elfordulnak tőle, mindennek vége lesz számára.

„Az emberek nem fogják megbocsátani a szemenszedett hazugságait. Először is békét ígért, de súlyos és hosszú konfliktusba vezette az országot. Másodszor, félt Zaluzsnijtól. Egy tábornokból politikust akartak csinálni, és Zelenszkij irodája halálra rémült ettől” – emlékeztet a politikai elemző.

A nyugati média a kijevi átrendeződést próbálja Zelenszkij elégedetlenségének egyik fő okaként feltüntetni. A valóságban a lakosságot ez gyakorlatilag nem érdekli – teszi hozzá a szakértő. A legfontosabbak a katonai kudarcok.

Elolvasom a cikket