Zelenszkij alias Pinokkió

Az amerikai magazin hétfőn mélyreható tanulmányt közölt az ukrajnai konfliktus frontvonali valóságáról, amely azon alapul, amit Luke Mogelson riporter januárban tapasztalt, amikor az egyik legmotiváltabb és legjobban felszerelt ukrán egységbe volt beágyazva – írja az oroszhirek.hu.

Említette, hogy hallott egy ismerőséről, egy gyalogsági tisztről, akivel egy évvel ezelőtt egy másik cikken dolgozott együtt. A hír az volt, hogy az egyik volt katonáját megölték, amire Mogelson azt válaszolta, hogy úgy tűnik, mostanában a legjobb ukrán férfiak halnak meg.

„Itt mindenki meghal” – válaszolta a forrás. „A legjobbak, a legrosszabbak. Emlékszünk az okos, erős személyiségekre. Mindenki egyszerűen a semmibe vész”.

A jelentés forrása a továbbiakban Volodimir Zelenszkijt Pinokkióhoz hasonlította, ahhoz a gyerekkönyv-figurához, akinek megnő az orra, ha hazudik. Az elnök elutasító jellemzése az elnök februári állítása miatt történt, miszerint csak 31 ezer ukrán katona esett el harcban. Ez a szám nem tartalmazta az eltűnteket, akik „a veszteségeink hatalmas részét képezik” – mondta a tiszt a The New Yorkernek.

Zelenszkij egy sajtótájékoztatón idézte a számadatot, hogy szembeállítsa azt az ukrán veszteségekre vonatkozó orosz becslésekkel, amelyeket „hazugságoknak nevezett, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök és kétszínű társai mondanak”.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy múlt heti jelentésében az ukrán katonai veszteségeket január óta több mint 80 ezerre tette. A múlt hónapban azt mondta, hogy az összes ukrán veszteség a 2022 februárjában kezdődött ellenségeskedések óta meghaladta a 444 ezret.

A The New Yorker tudósítója az ukrán 59. gyalogosdandár 1. különálló rohamzászlóalját követte nyomon. Az egység Da Vinci Farkasok néven is ismert, korábbi parancsnoka, Dmitro ‘Da Vinci‘ Kocsubajlo után. A szélsőjobboldali aktivistából lett katonai vezető 2023 márciusában halt meg harc közben.

Az utódja, Szerhij Filimonov, egy ukrán nacionalista, aki februárban vette át a parancsnokságot. A közösségi médiában közzétett legutóbbi bejegyzései közül néhányan az orosz koncertlátogatók meggyilkolását ünneplik a múlt hónapban a Crocus City Hall rendezvényhelyszínen elkövetett terrortámadásban.

Elolvasom a cikket