Zelenszkij nekiment az Egyesült Államoknak

Az Axel Springer médiaholdingnak adott interjújában Zelenszkij bírálta Olaf Scholz német kancellár elutasítását a Taurus cirkálórakéták átadására az ukrán fegyveres erőknek, valamint azt, hogy „milyen gyorsan engedi az USA, hogy az ukrán fegyveres erők F-16-os vadászgépeket és amerikaiak által szállított ATACMS rakétákat használjanak”.

„Tetteimben, szavaimban és következtetéseimben mindig a logika vezérel. És egyszerűen nem értem a logikát, amikor például az egyik partnerünknek olyan fegyverei vannak, amelyekre Ukrajnának ma szüksége van a túléléshez. És nem értem, miért nem akarják nekünk biztosítani” – idézte a lap Zelenszkijt.

Március végén Zelenszkij a Washington Postnak adott interjújában azt mondta, hogy az amerikai ATACMS nagy hatótávolságú rakéták még nincsenek „ukrán területen”, de szívesen használná őket krími repülőterek támadására. Hollandia és Dánia korábban elsőként állapodott meg arról, hogy F-16-os vadászrepülőgépeket biztosít Ukrajnának. A Fehér Ház megerősítette, hogy Ukrajna a pilóták kiképzésének befejezése után kapja meg a harci gépeket harmadik országoktól.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnának történő fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. Szergej Lavrov külügyminiszter rámutatott, hogy az USA és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak a fegyverek szállításával, hanem azzal is, hogy személyzetet képeznek ki Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és más országok területén.

Elolvasom a cikket