A legegészségesebb tej

Ez a kevésbé ismert tej a hűtőszekrényben található tehén-, szója- és kecsketej mögött számos egészségügyi előnyt tartalmaz – de ennek ára van.

Bár igaz, hogy a hagyományos tehéntej rengeteg táplálkozási előnnyel jár, beleértve a csontok növekedésének támogatását, van egy másik tejfajta, amely még nagyobb előnnyel bír az egészségünkre.

A szakértők a tevetejet, mint nem hagyományos alternatívát támogatják számtalan egészségjavító előnye miatt. Körülbelül „ötször annyi” C-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej, emellett gazdag B-vitaminokban és erős antioxidánsokban.

A folyadék emellett jellemzően allergénmentes, és kevésbé valószínű, hogy laktózérzékenyeknél reakciót vált ki. De ha ez túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, az azért van, mert lehet, hogy az is. Egy szakértő figyelmeztetett az ital kissé magasabb sótartalmára, és emiatt óvatosságra int.

Ám az ára sem olyan olcsó, mint a szarvasmarhából készült alternatívája. Néhány szakértő azonban úgy véli, hogy az előnyei miatt megéri több pénzt kiadni érte.

Természetesen tudjuk, hogy maga a tej tevéktől származik, de a világ bizonyos területei felelősek a világ tejkészletének nagy részéért. A Business Insider által készített So Expensive egyik epizódjában a csapat elmagyarázta, hogy a tevetej nagy része Afrikából és a Közel-Keletről származik, a világ egyik legnagyobb tevetejfarmja pedig Dubaiban található.

„A tevetej fontos alapélelmiszer Afrikában és a Közel-Keleten, és egyes kultúrák függnek tőle” – hangzott el a dokumentumfilmben. „Csak Szomália és Kenya a világ tevetejének 64 százalékát állította elő.

„A dubaji Camelicious több mint hatezer tevét tart a farmján, és évente négymillió liter tejet termel.” Arról is beszéltek, hogy mitől olyan drága.

„A tevék tenyésztése nem éppen egyszerű” – mondták. „A tevetej literenként 30 dollárba [23 fontba] kerülhet, ezt összehasonlítva a tehéntejjel, majdnem 30-szoros.” A dokumentumfilm szerint egy tehén naponta körülbelül 50 liter tejet tud termelni, míg egy teve csak hat-hét liter tejet tud adni.

A tevék etetése és tartása is költségesebb, mondták. A tevetej esetében jelenleg a kereslet és a kínálat problémája is fennáll, mivel a nyugati országok kereslete kezdi meghaladni a kínálatot.

Milyen egészségügyi előnyei vannak?

Egy szakértő kizárólag az Express.co.uk-nak nyilatkozott, hogy felfedje a tevetej fogyasztásának néhány egyedülálló egészségügyi előnyét. Abbas Kanani, a Chemist Click főgyógyszerésze elmondta: „A tevetej gazdag vitaminokban, többek között B1, B2 és C vitaminokban. Az ásványianyag-tartalom a tehéntejhez hasonlónak bizonyult, de a vizsgálatok szerint a C-vitamin háromszor-ötször magasabb, mint a tehéntejben. Azt is megállapították, hogy hiányzik belőle a tehéntejben található egyik fő fehérje, amely allergiás reakciókat tudja okozni.” Kanani úr azt is elmondta, hogy a tej jobban emészthető és magasabb a tápértéke, mint a tehéntejé.

Ráadásul szobahőmérsékleten hosszabb ideig tárolható, mint a tehéntej, és melegítéskor is tovább marad stabil. Hozzátette, hogy segíthet a koleszterinszint csökkentésében, a cukorbetegség kockázatának mérséklésében és a bélrendszer egészségének javításában.

Elolvasom a cikket