A világ legveszélyesebb sajtja, ami ártalmas az egészségre

Nagyon valószínűtlen, hogy a britek casu marzut – egy olasz sajtot, amelyet gyakran a világ legveszélyesebb sajtjaként emlegetnek – fogyasztanának. De miért is van ez így?

A sajtot úgy készítik, hogy a tejet megalvasztják, és a visszamaradt részt feldolgozzák. A sajt fajtájától függően különböző ideig érlelik. A sajtkészítés során bizonyos baktériumokat használnak fel, és egyes esetekben ehető penészgombát is felhasználnak – így jön létre az, amit kék sajtként ismerünk.

A casu marzu még egy lépéssel tovább megy, mivel élő kukaclárvákat tartalmaz – és ez az, ami miatt az emberre olyan káros lehet.

A sajt a Pecorino család tagja – egy hagyományos szardíniai sajt, amelyet préselt, főzött juhtejből készítenek.

A sajt érlelése során a sajtmolyok – vagy Piophila casei – a sajtban keletkező résekbe rakják le tojásaikat. A kukacok kikelnek, és utat törnek maguknak a sajtban, közben megemésztik a fehérjéket, és végül lágy, krémes sajtot készítenek belőle.

Az utolsó lépésben a sajtkészítő feltöri a tetejét, amelyet a férgek általában nem érintenek, és egy kanálnyit kanalaz a krémes finomságból.

A helyiek és néhány turista ezt követően fogyasztja el a sajtot, akár a kukacokkal, akár azok nélkül, és a rajongók szerint a sajt intenzív, fűszeres íze órákig tartó utóízt hagy maga után.

Egészségügyi kockázatok

Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nem érdemes kipróbálni.
A Guinness World Records 2009-ben a világ legveszélyesebb sajtjának nyilvánította.

Az egészségügyi kockázatok miatt az EU-n belül tilos megvásárolni vagy eladni.
A sajtot az olasz kormány is illegálisnak minősítette 1962 óta, mivel a törvények tiltják a parazitákkal fertőzött élelmiszerek fogyasztását.

Szardínia hagyományos termékeként azonban némileg védett, és a helyiek továbbra is készítik és fogyasztják – csak bírsággal sújtják, ha rajtakapják őket.

A kockázat egy része abból adódik, hogy a lárvák elpusztulás nélkül átjuthatnak a gyomrunkon, és ez komoly bélproblémákat okozhat.

A Guiness Rekordok Könyve szerint: „A kukacok, miután elfogyasztották őket, túlélhetik a gyomorsavat, hogy áthatoljanak a bélfalon, hányást, hasi fájdalmat és véres hasmenést okozva.”

Aggodalomra ad okot az is, hogy myiasist okozhat, ami mikroperforációt jelent a bélben, de eddig még egyetlen ilyen esetet sem hoztak összefüggésbe a casu marzuval

Ha ez nem riasztaná el önt, akkor ott van még az a tény, hogy a neve, a casu marzu „romlott sajtot” jelent.

Elolvasom a cikket