Bajba kerülhet, aki sok húst eszik

Inna Misnikova endokrinológus, táplálkozási szakértő kifejtette, hogy a hús, valamint más állati eredetű termékek sok állati zsírt és fehérjét tartalmaznak. Ha túl gyakran fogyasztjuk ezeket, a hasznos bélbaktériumok száma fokozatosan csökken, a károsaké pedig nő.

„A mikrobapopulációk egyensúlyhiánya, az úgynevezett ”diszbiózis„ számos betegséggel, többek között neurológiai rendellenességekkel, gyulladásos bélbetegségekkel, rákos megbetegedésekkel, 2-es típusú cukorbetegséggel és elhízással hozható összefüggésbe” – figyelmeztetett Misnikova.

Emellett az orvos szerint a diszbakteriózis változásokat idézhet elő a bélperisztaltikában, ami hasi fájdalmat, puffadást és a széklet változását okozza. „Másrészt a növényi fehérjékben és omega-3-ban gazdag étrend, mint például a mediterrán diéta, a jótékony, gyulladáscsökkentő baktériumok jelentős növekedéséhez vezet” – jelentette ki Misnikova.

A bélrendszer egészségének megőrzése érdekében a táplálkozási szakértő azt tanácsolta, hogy fogyasszunk kevesebb vörös húst és vajat, és növeljük a gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és a magas Omega-3-tartalmú élelmiszerek fogyasztását.

Elolvasom a cikket