Bloomberg: Az USA-nak nincs B terve Ukrajna támogatására

2024. április 12. péntek. 14:15

A hírügynökség forrásai szerint Joe Biden amerikai elnök kormánya egyre „frusztráltabb” mind a republikánusokkal, mind az európai szövetségesekkel szemben a finanszírozás késlekedése miatt.

A Republikánus Párt hónapok óta blokkolja Biden biztonsági csomagját, erősebb intézkedéseket követelve az illegális bevándorlás megfékezésére az Egyesült Államok déli határán.

Eközben Mike Johnson, a képviselőház elnöke e hónap elején jelezte, hogy a törvényjavaslat hamarosan szavazásra kerülhet, „néhány fontos újítással”, többek között azzal, hogy Ukrajnának a vissza nem térítendő támogatás helyett kölcsönöket nyújtanak.

A Bloomberg idézte azokat a tisztviselőket, akik a régóta várt 60 milliárd dolláros csomag mellett egy „B terv” hiányát fájlalják. Az egyik megkérdezett ragaszkodott ahhoz, hogy az EU kezdje el a befagyasztott orosz állami vagyonból származó nyereséget Nyugaton Ukrajna megsegítésére fordítani.

Moszkva többször is lopásnak nevezte a befagyasztást, és megtorlásra figyelmeztetett, ha a pénzeket Kijev megsegítésére fordítják.

Egy másik Bloomberg-forrás szerint az EU-nak sürgősen több amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert kellene Ukrajnának biztosítania saját készleteiből, mivel az országot ismétlődő orosz támadások érik, amelyek az energetikai, logisztikai és katonai infrastruktúrát célozzák.

Ukrán tisztviselők panaszkodtak a lőszerek hiányára, egyre súlyosabb problémának nevezve azt. Christopher Cavoli tábornok, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának vezetője a hét elején úgy becsülte, hogy Ukrajnát öt az egyhez arányban „lövi túl” Oroszország. Azt is mondta, hogy Oroszország háromszor annyi lövedéket gyárt, mint az egész NATO.

Ezt szem előtt tartva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy Kijev „elveszíti a háborút”, hacsak nem kap egy hatalmas amerikai segélycsomagot. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az ukrán gazdaság csak a külföldi segítségnek köszönhetően képes még működni, azt állítva, hogy rendszeres pénzinjekciók nélkül azonnal összeomlana.

Elolvasom a cikket