Először is, ez a zöldség megakadályozza a cukorbetegség kialakulását. A növény összetételében jelen van az inulin, amely hasonlóan édes mint a glükóz. Az ember nem szenved édességhiányérzetben, és a cukorszint fokozatosan csökken. A biotin, amely szintén jelen van a készítményben, normalizálja a fehérjék és a lipidek anyagcseréjét, serkenti a glükokináz enzim termelését.
Ez a gyökérzöldség támogatja a gyomor-bélrendszer működését is. Az inulin táplálja a hasznos baktériumokat. A csicsóka rostokban gazdag. Ez a tulajdonsága lehetővé teszi a savasság stabilizálását, a hasnyálmirigy munkájának rendbetételét. Ezenkívül a termék fogyasztása lehetővé teszi a gyomornyálkahártya fekélyes elváltozásainak megelőzését, serkenti a sejtek regenerálódását.
A csicsóka kiváló azok számára is, akik meg akarják védeni magukat a vérszegénységtől.
Ezenkívül a gyökérzöldség segít a mozgásszervi betegségek leküzdésében. Hasznos tulajdonsága releváns az idősek, valamint azok számára, akik aktívan sportolnak vagy fizikai tevékenységet végeznek. A készítményben jelen lévő szilícium erősíti az ízületeket, mozgékonyabbá teszi őket. A csicsóka gazdag kalciumban, amely a csontok fő építőanyaga.
Legutolsó sorban a csicsóka megakadályozza a szívbetegségek kialakulását. A magnézium és a kálium jelenléte biztosítja a szerv stabil működését.
A csicsóka használatának számos ellenjavallata van:
– Kifejezett allergiás reakció a csicsóka összetevőire;
– nem alkalmas alacsony vérnyomásban szenvedők számára – mivel a gyökérzöldség jelentősen csökkentheti azt;
– epekőbetegség jelenléte, mivel fennáll a kövek elmozdulásának veszélye;
– óvatosan kell használniuk a vérzékenységben szenvedőknek, mivel a növénynek vérhígító tulajdonságai is vannak.