Ez a szokás javíthatja szívünk egészségét

A tudósok és az orvosok soha nem hagyják abba a sport egészségügyi előnyeiről való beszédet. A legújabb adatok szerint az aktív edzés nemcsak itt és most erősíti a szervezetet, hanem hosszú távon is előnyére válhat.

Ausztrál kutatók például megállapították, hogy azok a nők, akik fiatalon sportolnak, nyugdíjas korukban kiváló szívegészséggel büszkélkedhetnek.

A tanulmány lényege

A Queenslandi Egyetem tudósai 479 nő adatait elemezték, akik 20 és 40 éves koruk között háromévente számoltak be a fizikai aktivitásuk mértékéről.

Mint Dr. Gregor Iven Milke megjegyzi, a kutatócsoport azt szerette volna megérteni, hogy a nők a testmozgás és az aktivitás révén hosszú távon javíthatják-e a szív- és érrendszeri egészségüket.

Megállapították, hogy a 40 éves nőknél, akik fiatalon a legaktívabbak voltak, az átlagos nyugalmi pulzusszámuk körülbelül 72 ütés/perc volt. Azoknak a női résztvevőknek a pulzusszáma, akik fiatalon nem mozogtak, körülbelül 78 ütés/perc volt.

A különbség nem tűnik soknak, de korábbi tanulmányok kimutatták: már 1 ütem/perc változása is a korai halálozás magasabb kockázatával jár.

Az alacsony nyugalmi pulzusszám azt jelzi, hogy a szív hatékonyan dolgozik.

Miért van különösen nagy szüksége a nőknek sportra?

Egy tanulmány ismét rámutatott, mennyire fontos a menopauza előtti nők számára a sportolás. Minden alkalommal, amikor egy fiatal lány sportolni megy, a jövőbeli egészségébe fektet be. A nők számára a sport különösen fontos, mivel a terhesség és az anyaság hatással lehet a fizikai aktivitás szintjére és általában az egész egészségre – írja a Telanganatoday című kiadvány.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy több aktivitást vigyenek az életükbe azok, akik nem igazán szeretik az edzőtermeket, ha megpróbálnak többet sétálni. Váljon szokássá, hogy amikor csak lehet, kerülje a tömegközlekedést és az autót, hétvégén pedig sétáljon a kanapén való henyélés helyett. A gyalogláshoz nincs szükség különösebb fizikai felkészültségre vagy különleges kiegészítőkre, így minden ok megvan arra, hogy már most elkezdjünk sétálni.

Elolvasom a cikket