Ezeknek az embereknek ki kell hagyniuk a reggelit, hogy csökkentsék a cukorbetegség és a szívroham kockázatát

A reggelit sok orvos és táplálkozási szakértő a nap legfontosabb étkezésének tartja. És ez igaz is: a megfelelő reggeli ételek segítenek abban, hogy energiát merítsünk a napra, és ne együnk túl sokat. Ezért jobb, ha szabályként vesszük, hogy reggel eszünk.

Vannak azonban tudományos vizsgálatok, amelyek bizonyítják: van egy olyan embercsoport, akiknek minden okuk megvan arra, hogy megtagadják a reggelit, méghozzá úgy, hogy az egészségükre is jótékony hatással van. Azokról beszélünk, akik inkább reggel edzenek.

Javier Gosales professzor a Bath-i Egyetemről több tucat férfit vizsgált, akik vagy edzés előtt reggeliztek, vagy éhgyomorra edzettek. Azt találta, hogy azoknál volt a legnagyobb egészségügyi előny, akik edzés után reggeliztek, és még a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázata is alacsonyabb lett.

Nem ritka, hogy az emberek szándékosan esznek edzés előtt, hogy több energiájuk legyen. Ez pedig abból a szempontból indokolt, hogy az evés lehetővé tegye, hogy tovább és keményebben eddzünk. Gonzalez professzor és munkatársai tanulmánya azonban megállapította, hogy a reggeli edzés utáni fogyasztása még több előnnyel jár.

A tudósok 30 túlsúlyos vagy elhízott férfit osztottak három csoportba. Az elsőnek evés előtt bicikliznie kellett, a második csoport résztvevői edzés előtt reggeliztek, a harmadik csoport pedig nem reggelizett.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban 2019-ben közzétett eredmények azt mutatták, hogy az éhgyomorra edző férfiak körülbelül kétszer annyi zsírt égettek el, mint a reggeli után edző csoport.

A kutatók megállapították, hogy ez a hatás annak köszönhető, hogy az edzés során alacsonyabb volt az inzulinszint, amikor az emberek koplaltak, ami arra kényszerítette a szervezetüket, hogy több zsírt használjon fel üzemanyagként a zsírszövetből, mint az izomból.

A tudósok azonban nem észleltek különösebb súlykülönbséget a vizsgálati csoportok között. Azoknál azonban, akik edzés előtt nem reggeliztek, szintén javult a vér inzulinreakciója. Ez azt jelenti, hogy szervezetük kevesebbet termel a vércukorszintet szabályozó hormonból, így kisebb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának – írja a Daily Mail.

Elolvasom a cikket