Férfiakon és nőkön is végeznek szemhéjplasztikát

A szemhéjplasztika, más néven szemhéjkorrekció kisebb műtéti beavatkozás, amely a felső és az alsó szemhéj megereszkedett bőrének eltávolítását, valamint a szem körüli bőr és a lágyszövetek feszesebbé tételét jelenti.

A szemhéj megereszkedése többnyire az életkor előre haladtával következik be, ahogy a szövet veszít rugalmasságából. A beavatkozást az esetek túlnyomó többségében magánegészségügyi intézményekben végzik. Ha orvosilag indokolt (pl. a látómezőbe belógó, látást erősen zavaró szemhéj), akkor társadalombiztosítási finanszírozással is elérhető, ilyenkor elsőként a szemészetet kell felkeresni.

Amennyiben esztétikai okból van szükség a műtétre, javasolt azt előzetesen alaposan átgondolni, sorra venni az előnyöket, a kockázatokat és a költségeket. Ezt követően a sebész mindenre kiterjedő vizsgálatot végez annak eldöntésére, hogy a műtét elvégezhető-e. Előfordulhat, hogy a szemhéjplasztika nem lehetséges (orvosi szempontból ellenjavallt).

A szemhéjplasztika-műtét

A szemhéjplasztika általában egynapos műtét, de előfordulhat, hogy indokolt a beavatkozás után egy éjszakát az intézményben tölteni. Végezhető helyi vagy általános érzéstelenítésben, de altatásban is. A műtétet kivizsgálás és a beteg kikérdezése előzi meg. Az orvost feltétlenül tájékoztatni kell arról, ha a páciens vérhígítót szed.

A felső szemhéj plasztikájának menete:

· bemetszés (a szemhéjredő mentén, ami a heget el fogja rejteni);
· a felesleges bőr (zsír, izom) eltávolítása;
· a vágás bezárása.

Az alsó szemhéj plasztikájának menete:

· bemetszés az alsó szempillák alatt vagy az alsó szemhéj belső oldalán;
· a szem alatti táskákat kitöltő zsír, és ha kell, bőr eltávolítása;
· szükség esetén a szemhéj izmainak, inainak alátámasztása;
· a metszés bezárása.

A felső szemhéj korrekciója körülbelül 1, az alsó szemhéjé 2 órát vehet igénybe.

Szemhéjplasztika után

A gyógyulás a műtét után hozzávetőleg egy hetet vesz igénybe, a lábadozás otthon történik. Az autóvezetés ebben az időszakban tilos! A műtéti nyomok (hegek, bőrpír) több mint egy héten keresztül észrevehetők.

Javasolt:

· Néhány napig magas párnával alátámasztani a fejet pihenés közben a duzzanat csökkentése érdekében.
· A szemet néhány napig hideg borogatással kezelni. Fontos, hogy a hideg felület ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel.
· Napszemüveg viselése (védelem a napfénytől és a széltől).
· A szemhéj kezelése az orvos által felírt kenőccsel vagy szemcseppel.

Kerülendő néhány napig a megerőltető tevékenység (sportolás, úszás), a dohányzás (a füst irritálhatja a szemet), kontaktlencse viselése, szem dörzsölése.

Szemhéjplasztika után átmenetileg tapasztalhatók mellékhatások, például: duzzadt, zsibbadó szemhéjak (ilyenkor a szem becsukása nehéz), szemirritáció, könnyezés, monokliszerű véraláfutás, homályos vagy kettős látás, aszimmetrikus szemek.

Előfordulhat, hogy a beteg nem elégedett a műtét eredményével és úgy érzi, újabb beavatkozásra van szükség. Ennek eldöntése minden esetben orvosi feladat.

A beavatkozás eredménye általában 5-10 évig, de van, hogy élethosszig tart – az arc öregedése azonban nem áll le, de optikailag időben kitolódhat.

A szemhéjplasztika lehetséges szövődményei

Ahogy minden műtét, úgy szemhéj-korrekciós beavatkozás közben is előfordulhatnak komplikációk, így túlzott vérzés, vérrögképződés vagy allergiás reakció az érzéstelenítőszerrel szemben. A beavatkozás nem bonyolult, de igen ritkán súlyosabb szövődményekkel is járhat, például hegképződési zavar, megsérülhetnek a szemizmok, az alsó szemhéj kifordulhat vagy behúzódhat, látásromlás következhet be.

Előfordulhat, hogy túl sok bőrt távolítanak el a szemhéjakból, ami akadályozza a szem becsukását, illetve megesik, hogy a szemhéjvarrat belülről irritálja a szaruhártyát. A műtétet követően előfordulhat vérzéses vagy fertőzéses szövődmény egyaránt. Zavarólag ható tünetek: könnyezés, viszkető érzés is fennállhatnak, de ezek átmenetiek, és jól tolerálhatók.

Elolvasom a cikket