Gyógyítható a hólyagrák?

Azok a betegek, akik az EV+P nevű gyógyszer-kombinációt – enfortumab vedotin és pembrolizumab (Keytruda) – szedték, átlagosan 31,5 hónapos túlélést értek el, míg a hagyományos kemoterápiát kapók esetében ez az érték alig több mint 16 hónap volt, jelentették a kutatók március 7-én a New England Journal of Medicine című szaklapban.

„Ez forradalmi a betegek számára” – mondta Dr. Jean Hoffman-Censits, a tanulmány társ-vizsgálatvezetője.

„Ez egy gyakorlatot megváltoztató tanulmány, amelyben majdnem megduplázzuk a helyileg előrehaladott és áttétes urotheliális rákban szenvedő betegek teljes túlélését” – mondta a Hopkins sajtóközleményében.

Az urotheliális daganatok a hólyagrák leggyakoribb formája. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint évente több mint 83 ezer új hólyagrákos esetet diagnosztizálnak, és a betegség évente csaknem 17 ezer ember halálát okozza.

Az új vizsgálatot a gyógyszergyártó Astellas Pharma US finanszírozta. A vizsgálatban 886 előrehaladott urotheliális rákos beteg vett részt, akiket 25 ország rákközpontjaiból vontak be. A betegek átlagosan 69 évesek voltak, és mintegy háromnegyedük férfi volt (a hólyagrák sokkal gyakoribb a férfiaknál).

A háromhetes ciklusokban a betegek vagy az intravénás EV+P kezelést, vagy standard kemoterápiát (gemcitabin és ciszplatin vagy karboplatin) kaptak. A kezelés 17 hónapig tartott.

A teljes túlélési idő megduplázódása mellett a „progressziómentes túlélés” is majdnem megduplázódott – az az idő, amelyet a beteg a rákos megbetegedése előrehaladása nélkül él. Az EV+P-t kapó betegek progressziómentes túlélése átlagosan 12,5 hónap volt, míg a hagyományos kemoterápiát kapó betegeké 6,3 hónap.

Az EV+P-t kapó betegeknél a kellemetlen mellékhatások is ritkábban fordultak elő: Az újabb kombinációt kapó emberek körülbelül 60 százalékának voltak mellékhatásai, míg a régebbi kezelést kapóknak csaknem 70 százaléka.

Míg a Keytruda már régóta rendelkezik FDA-engedéllyel számtalan rákos megbetegedés elleni küzdelemre, az enfortumab vedotin (Padcev) csak decemberben kapta meg az urotheliális rákban való alkalmazásra vonatkozó engedélyt.

A gyógyszer egy „antitest-gyógyszer konjugátum”, amelyben egy rákellenes gyógyszert egy monoklonális antitesthez kötnek, amely aztán felkutatja és elpusztítja a tumorsejteket.

A Hopkins sajtóközleményében Hoffman-Censits elmondta, hogy „bővítjük azt a betegpopulációt is, akiket ezzel a nagyon aktív terápiával kezelhetünk, mivel sokan nem jelöltek vagy nem tolerálják a korábbi standard kemoterápiát, amely hihetetlenül mérgező lehet”.

Elolvasom a cikket