Gyulladáscsökkentő, segít a rák megelőzésében és nagyon finom – kezdődhet a szezon

Szirtes Györgyi
2024. április 12. péntek. 5:22

Az eper nagyon sok formában fogyasztható. Ehetjük magában, levesben, salátában, de a süteményekhez is jó alapanyag lehet. Sokan cukorral fogyasztják, ám ezt érdemes mellőzni, hiszen a cukor nagyban befolyásolhatja a hatását. Egy csészényi eper 53 kalória, de ha cukorral esszük, ez a szám magasabb lehet.

Az eper nemcsak finom, de számtalan előnnyel is rendelkezik. Gazdag színes pigmentekben, amelyek védő hatásúak – ezeknek az antocianidineknek számos potenciális egészségügyi előnye van, többek között a gyulladásos állapotok és a szívbetegségek megelőzésében.

A szívbarát tápanyagok, köztük a kálium, a folsav és a C-vitamin forrásaként az eper segíthet a vérnyomás kezelésében.

Vizsgálják a vércukorszintre gyakorolt hatását is. Úgy tűnik, hogy az eper fogyasztása lelassítja a glükóz emésztését, és mérsékli az inzulin felhasználását, különösen, ha magas szénhidráttartalmú étkezéshez fogyasztjuk.

Tanulmányok szerint az eper megelőzhet bizonyos rákos megbetegedéseket. A védőhatás feltehetően a polifenoloknak köszönhető, amelyek állatkísérletekben megállították a rákos sejtek növekedését.

Az eper alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így segít mérsékelni a vércukorszintet. Tanulmányok szerint a sok alacsony GI-jű élelmiszert tartalmazó étrend jótékony hatással lehet a súlyszabályozásra és az elhízással összefüggő betegségek előfordulásának csökkentésére.

Az eperben található növényi vegyületek, az úgynevezett flavonoidok segíthetnek ellensúlyozni az agyban kialakuló gyulladást és késleltethetik az időskori memóriavesztést, így potenciálisan csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát az idősebb felnőtteknél.

Az eper gyulladáscsökkentő hatása enyhítheti az ízületi betegségek okozta fájdalmat. Egy tanulmány a fájdalom és a gyulladás csökkenéséről számolt be olyan elhízott felnőtteknél, akik 12 héten keresztül naponta 50 gramm fagyasztva szárított eperből készült italt fogyasztottak.

Az eper gazdag forrása a polifenoloknak és a rostoknak, mindkettő prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy üzemanyagforrást biztosít a bélrendszerben élő jótékony baktériumok számára.

Az eper tele van antioxidánsokkal, amelyek ellensúlyozzák az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz akkor következik be, amikor a szervezetben több szabad gyök van, de kevesebb antioxidáns áll rendelkezésre azok eltávolítására. Az oxidatív stressz és a szövetkárosodás csökkentésével az antioxidánsok segítenek csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Vitaminforrásnak is remek választás, hiszen egy csésze eper biztosítja a napi C-vitamin szükségletünk száz százalékát.

Jó forrása a folsavnak, más néven B9-vitaminnak is. A folsavra kulcsfontosságú reakciókhoz van szükség, többek között a DNS-szintézishez és a fehérjék építőköveinek, az aminosavak lebontásához. Már egy csésze eper is biztosítja a napi folsavszükséglet csaknem tíz százalékát.

Az eper finom és nagyon sok formában fogyaszthatjuk. Érdemes a reggeli zabpehelyhez vagy joghurthoz is adni, de könnyed délutáni uzsonna gyanánt is bekaphatunk párat. Sajnos epret nem tudunk egész évben fogyasztani, így érdemes akkor előtérbe helyezni, amikor szezonja van.

Elolvasom a cikket