Hat szokás, amivel árthatunk az agyunknak

Magányosság

A magányosság érzését már régóta összefüggésbe hozzák a kognitív hanyatlással és az Alzheimer-kór kialakulásával.

Egy egészséges felnőttek agyát vizsgáló amerikai tanulmány szerint azoknál, akik magányérzetről számoltak be, magasabb volt az agykérgi amiloid szintje – ez a demencia és az Alzheimer-kór diagnosztizálására használt marker.

A Harvard Medical School szerint a megnövekedett amiloidszintű résztvevők hét és félszer nagyobb valószínűséggel azonosították magukat magányosnak.

Nincs céltudatossága

Egyetért vagy nem ért egyet a következő állítással: „Van irányérzékem és célom az életben”?

Aki egyetértett ezzel, annak az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata lényegesen kisebb volt – derült ki egy négyéves, 900 chicagói ember bevonásával végzett vizsgálatból.

Tanulmányok kimutatták, hogy azok az idősebb felnőttek, akiknek van hobbijuk, vagy akik próbálkoznak és részt vesznek társas tevékenységekben, lassabban öregedhetnek.

Nem alszanak eleget

Az alváshiány összefüggésbe hozható a későbbi életkorban jelentkező demenciával.

Lehet, hogy a nem elég jó minőségű pihenés miatt több amiloid fehérje keletkezik az agyban, ami az Alzheimer-kór egyik jellemzője.

Az Alzheimer’s Society szerint az olyan problémák, mint az elalvás, az alvásmegmaradás vagy a szunyókálás nehézségei a demencia számos formájával összefüggésbe hozhatók – de azt mondja, hogy a téma „bonyolult”.

Testmozgás

A Brit Kolumbiai Egyetem egyik tanulmánya szerint a rendszeres aerobik edzés növeli a hippokampusz – a verbális memóriában és a tanulásban részt vevő agyi régió – méretét.

Az aerob testmozgás megmozgatja és megizzasztja a szívet, szemben az izom- vagy súlyzós edzéssel.

Hasonlóképpen, a nagy intenzitású edzések is fenntartják a vér áramlását az agyban, állapították meg a Queenslandi Egyetem kutatói.

Rossz étrend

Az egészséges táplálkozás és a testsúly karbantartása közvetve segíthet az agynak az olyan betegségek elűzésével, mint a magas vérnyomás.

Tanulmányok kimutatták, hogy a tipikus „nyugati”, erősen feldolgozott élelmiszerekből álló étrend magasabb depressziós arányhoz kapcsolódik, mint az egészségesebb, például mediterrán és japán étrend.

Egyes ételeket optimálisnak tartanak az agy egészsége szempontjából – a lazac (magas omega-3-tartalmú), az étcsokoládé, a bogyós gyümölcsök, a diófélék és a tojás csak példák erre.

Hangos zene hallgatása

A hallás elvesztése összefügg a demenciával, mutattak rá tanulmányok – a hangos zenehallgatás pedig károsíthatja a dobhártyát.

Szakemberek szerint a hallás védelme érdekében ne hallgassunk zenét a maximális hangerő 60 százalékánál nagyobb hangerőn.

Ne használjon fülhallgatót vagy fejhallgatót egy óránál hosszabb ideig egyhuzamban – óránként legalább öt perc szünetet tartson.

Elolvasom a cikket