Íme az orvosi ajánlás a kenyerekről

A legegészségesebb kenyér, amit a britek fogyaszthatnak, nem a fehér vagy a barna kenyér, hanem valójában az előkelőbb minőségű kovászos kenyér, és ennek okai kevéssé ismertek.

A kenyér a világ számos országában és kultúrájában alapvető élelmiszer. Ez alól az Egyesült Királyság sem kivétel, ahol naponta együttesen mintegy 11 millió kenyeret vásárolnak.

Ízletes, laktató és sokoldalú, így a reggelik, ebédek és vacsorák népszerű kiegészítője. Nemcsak ez, hanem az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként a szervezetünk számára szükséges tápanyagok egy részét is biztosíthatja.

Ennek ellenére a kenyérfajták hatalmas választéka létezik, amelyek különböző tápanyagtartalmat biztosítanak.

Ezt szem előtt tartva egy szakértő kizárólag az Express.co.uk-nak beszélt arról, hogy melyek a legjobb és legrosszabb kenyérfajták, amelyeket egészségünk érdekében fogyaszthatunk. Deborah Lee doktornő, a Dr. Fox Online Gyógyszertár munkatársa megnevezte, mely kenyereket érdemes kerülni, és melyeket érdemes többet fogyasztani belőlük.

A legrosszabb kenyér az egészséged szempontjából
Dr. Lee szerint a legkevésbé egészséges kenyérfajta a tömeggyártott, boltban vásárolt fehér kenyér.

De miért káros a fehér kenyér az egészségre? Dr. Lee elmagyarázta: „Ez egy ultra-feldolgozott élelmiszer. A fehér kenyérliszt készítésekor a búzaszemet megőrlik, a korpát és a csírát eltávolítják, és csak a szénhidráttartalmú endospermium marad meg.”

„A gabona ezen részeinek eltávolítása azt jelenti, hogy a liszt sokkal kevesebb rostot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű (barna) liszt, és a vitamintartalma is sokkal alacsonyabb. Mindannyiunknak kevesebb feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszert kellene fogyasztanunk.”
Hivatkozott egy tudományos áttekintésre, amely a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg idén, és amelyben a szerzők megállapították, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas bevitele 32 súlyos egészségügyi állapot kockázatát növeli.

Dr. Lee arra is figyelmeztetett, hogy milyen hatással lehet a vércukorszintre.
„Magas szénhidráttartalmú, magas glikémiás terheléssel” – mondta. „Ez azt jelenti, hogy amikor fehér kenyeret eszünk, a glükóz gyorsan a véráramba kerül, ami a glükózszint megugrását eredményezi. Mivel a glükózszint ezután gyorsan csökken, ez éhséget vált ki, és csak arra késztet, hogy még több ételt együnk”

Hozzátette: „A kutatások kimutatták, hogy a fehér kenyér fogyasztása függőséget okoz – ugyanúgy stimulálja az agy öröm/jutalom központjait, mint például az agy reagál egy adag kokainra. Az emberek az elfogyasztása után táplálkozási sóvárgást tapasztalnak. Egy vizsgálatban azok, akik fehér kenyeret ettek, a következő étkezésükkor 500 kalóriával többet ettek, mint azok, akik barna kenyeret ettek.”

Dr. Lee a következő problémákat is felsorolta a tömeggyártott fehér kenyérrel kapcsolatban:
Hiányoznak belőle a rostok, és székrekedést okozhat.
Tartósítószereket tartalmaz
Gyakran magas a sótartalma.

A legjobb kenyér az egészségért
Ezzel szemben azt javasolta, hogy fogyasszunk több teljes kiőrlésű lisztből készült kovászos kenyeret.

Azt mondta: „A kovász egy különleges kenyérfajta, amely nem használ élesztőt a kelesztéshez. Ehelyett starterkultúrát használnak, amely a liszt, a víz és az egészséges baktériumok erjesztett keveréke, valamint vadélesztő. A sütés hője sok egészséges baktériumot elpusztít, de a kenyér így is nagy mennyiségű tejsavat tartalmaz, amely természetes tartósítószerként működik a kenyérben. Magas a rosttartalma, és prebiotikumként működik – ezek olyan fontos élelmiszer-összetevők, amelyek emészthetetlenek, és táplálékforrást biztosítanak a vastagbélbaktériumok számára.”

Dr. Lee szerint vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, többek között folsavban, niacinban, kalciumban, káliumban és magnéziumban. A fehér kenyérhez képest a vércukorszintre is kedvezőbb.

„Alacsonyabb a glikémiás indexe – a kovászos kenyér fogyasztása kisebb valószínűséggel okoz kiugrást a glükózszintben, mivel sokkal lassabban szabadítja fel az energiát, mint a hagyományos fehér kenyér, és alacsonyabb a glikémiás indexe” – mondta.

Arra azonban figyelmeztetett, hogy a kovászos kenyérnek magas lehet a sótartalma is – ezért mindig olvassuk el a címkét.

Dr. Lee hozzátette: „Ha nem kedveli a kovászos kenyér ízét, jobb, ha a fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű kenyeret választja, mivel így a teljes kiőrlésű gabona előnyeit élvezheti”.

Elolvasom a cikket