Lady Gaga kész migrént okozott az EU-nak

A vényköteles gyógyszerek nyilvános reklámozása az EU-ban illegális, az Egyesült Államokban viszont legális, de ennek a megkülönböztetésnek az interneten való érvényesítése és betartatása már más kérdés.

Az énekesnő, aki a Pfizer által támogatott videót az 56,5 millió követővel rendelkező Instagram platformjára tette fel, a képaláírásban azt írta, hogy a videó „csak az amerikai közönségnek szól” – bár potenciálisan európaiak milliói számára is megtekinthető.

A Meta, az Instagram anyavállalatának „azonnal törölnie kell az illegális hirdetést, és intézkedéseket kell hoznia az ilyen jogsértések megelőzésére” – mondta Alexandra Geese, a Zöldek platformokkal foglalkozó kapcsolattartója a Playbooknak, amikor megmutatták neki a hirdetést. „A platformok csak akkor fogják betartani a szabályainkat, ha megmutatjuk a politikai akaratunkat, hogy érvényt szerezzünk nekik.”

Margrethe Vestager, a Bizottság alelnöke a Politicónak elmondta, hogy az EU új digitális törvényei, a DSA és a DMA csak azt követően teszi lehetővé a beavatkozást, hogy az emberek jelezzék az illegális tartalmakat – vagyis miután felhasználók milliói potenciálisan már látták azokat.

„Ha a felhasználók illegális tartalmat találnak az interneten, fontos, hogy ezt jelentsék a platformoknak” – mondta Vestager. „Ha ezután a tartalmat nem távolítják el, a Bizottság lépéseket tehet, és eljárást indíthat az ügyben. A DSA és a DMA csak annyira erős, amennyire közösen tudjuk őket erősíteni. És számítunk a közösségre, hogy segítsen nekünk a végrehajtásban”.

„Első pillantásra ez valóban jogsértésnek tűnik… az Egyesült Államokra kellett volna geofencinget (földrajzi célzott hirdetést) alkalmazni. Utána fogunk járni, többek között a hirdetési adattáron keresztül” – közölte az EU digitális szabályait érvényesítő uniós ügyekért felelős tisztviselő kedden e-mailben a Bizottság egyik tisztviselőjével, miután a Politico hétfőn megkérdezte a tisztviselőt a hirdetésről.

Geese elmondta, hogy ő is jelezte a hirdetést mint illegálisat, miután a Politico felvette vele a kapcsolatot. Szerda kora reggelre azonban még mindig látható volt Belgiumban. Meta a közzétételig nem válaszolt az erre vonatkozó megkeresésre.

Elolvasom a cikket