Lebukott Németország, az Európai Unió jogi lépéseket kíván tenni ellene

A törvény szerint a Németországból származó gázszállítások adókötelesek. A szomszédos országok úgy vélik, hogy ez megnehezíti számukra, hogy csökkentsék az Orosz Föderációból szállított energiaforrásoktól való függőségüket – írja a Politico.

A Németországgal határos országok hatóságai szerint a Németországban 2022-ben elfogadott törvény felhajtja az árakat, és az olcsóbb orosz energia vásárlására ösztönöz.

„Okkal feltételezhető, hogy ez sérti a versenyjogot és az egységes piac szabályait” – idézte a Politico az Európai Bizottság egy meg nem nevezett tisztviselőjét.

Azt is mondta, hogy ha Németország nem törli el az adót vagy nem csökkenti azt, akkor „a következő hónapokban” jogi eljárás indulhat.

A német gazdasági minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a gáztárolási adó nem diszkriminatív, és minden országra egyformán vonatkozik.

A tisztviselő hozzátette, hogy ez az adó nem korlátozza az Európai Unión belüli kereskedelmet, így nem indokolt az orosz gázvásárlásra való áttérés.

Emlékezetes, hogy az EU azt tervezi, hogy 2027-re teljesen lemond az orosz gáz importjáról. Jelenleg az uniós államok a korábban vásárolt mennyiség mintegy kétharmadával csökkentették az Oroszországból származó gázimportot.

Ugyanakkor Közép-Európa néhány tengerparttal nem rendelkező országa még mindig nagymértékben függ az orosz gázszállításoktól.

Azonban még azok is, amelyek rendelkeznek hozzáféréssel – és így a cseppfolyósított földgázt szállító tartályhajók fogadására alkalmas infrastruktúrával –, jóval nagyobb mértékben függenek az orosz szállításoktól.

Azok azonban, amelyek rendelkeznek hozzáféréssel – és így a cseppfolyósított földgázt szállító tartályhajók fogadására alkalmas infrastruktúrával –, jelentősen növelték az orosz LNG-szállításokat. Ilyen például Franciaország vagy Spanyolország.

Ami magát Németországot illeti, már hónapok óta szó van arról, hogy a német ipar veszít a versenyképességéből. Ennek oka az is, hogy elvesztette az olcsó orosz energiaforrásokhoz való hozzáférést.

Különösen problémás a helyzet a vegyiparban, ahol többek között a műtrágya- és műanyaggyártás jelentősen zsugorodik. A zsugorodás oka, hogy egyszerűen nem tudja fenntartani a versenyképes árakat más országok termelőivel szemben.

Elolvasom a cikket