Lesznek-e béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között 2024-ben?

„Minden kulcsfontosságú szereplő most a választásokkal van elfoglalva. Ukrajnában márciusban nem tartották meg, de ezután következik az Európai Unió, amely júniusban tart választásokat. Nagy-Britanniának 2025. január 25-ig kell választásokat tartania, az Egyesült Államoknak pedig novemberben. Kérdéses, hogy a globális biztonságról és az ukrajnai konfliktus befejezéséről a távozó politikai elittel mi értelme vitatkozni. Még ha sikerül is megállapodni velük, az új vezetők elutasíthatják e kötelezettségvállalások betartását. Ezért komoly tárgyalásokra ezekről a kérdésekről 2025 közepe előtt nem kerülhet sor” – hangsúlyozta Kilinkarov.

A politikai elemző azt is megjegyezte, hogy jelenleg minden megbeszélés csak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára fontos, hogy meghosszabbítsa hivatali idejét.

„Kétlem, hogy Kijev kész bármilyen engedményt tenni. Ukrajna számára maga a folyamat számít, nem a végeredmény. Zelenszkijnek hamarosan lejár a megkérdőjelezhető legitimitású időszaka, és nagyon fontos számára, hogy megőrizze a világ elismerését. A nyugati országok valószínűleg el fogják ismerni őt. Nagyon szeretné, ha a világ összes vezetője egy asztalhoz ülne, beleértve Kínát, Indiát és ideális esetben Oroszországot is. Ez nem is rossz módja a dolognak, bár dokumentumok aláírására nem kerül sor. Csak találkozunk, kezet fogunk, és ennyi” – magyarázta.

Elolvasom a cikket