Orosz katonai kiképzők érkeztek Nigerbe

Az orosz kiképzők szerda este érkeztek az országba – jelentette csütörtökön a Radio Television du Niger (RTN) közszolgálati televízió, és felvételeket sugárzott a katonai repülőgép rakományának kirakodásáról.

„Azért vagyunk itt, hogy kiképezzük a nigeri hadsereget… hogy fejlesszük a katonai együttműködést Oroszország és Niger között” – mondta egyikük az RTN-nek.

“Sok tapasztalatunk van a terrorizmus elleni harcban. És azért vagyunk itt, hogy ezt a tapasztalatot megosszuk barátainkkal” – mondta egy másik orosz szakember a RIA Novosztyinak.

„Az itt lévő afrikai alakulat kapcsolatokat épít, és közösen alakítjuk és képezzük ki a nigeri hadsereget” – tette hozzá. „Magunkkal hoztuk a különböző szakemberek kiképzésének oktatási és anyagi bázisát”.

Az orosz védelmi minisztérium még nem erősítette meg a misszió terjedelmét, de az RTN egy Facebook-bejegyzésben azt állította, hogy a kiképzők egy légvédelmi rendszert is telepítenek Nigerben.

Niger átmeneti vezetője, Abdourahamane Tchiani és Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban kötelezettséget vállalt arra, hogy összehangolják a terrorizmus elleni küzdelmet a Száhel-övezetben. A Kreml szerint a kérdésről akkor esett szó, amikor a nyugat-afrikai ország vezetője felhívta Putyint, hogy kifejezze szolidaritását Moszkvával az orosz főváros mellett található Crocus City Hallnál elkövetett terrortámadást követően.

A nyugatbarát Mohamed Bazoum elnök tavalyi megbuktatása utáni hatalomátvétele óta az új vezetés Niameyben intézkedéseket hozott a korábbi partnerekkel való kapcsolatok megszakítására, arra hivatkozva, hogy nem sikerült megfékezniük a Száhel-övezetben a dzsihadista erőszakot, ami az elkötelezettségük célja volt.

Franciaország decemberben fejezte be csapatainak kivonását Nigerből, miután Niamey elrendelte távozásukat, belső beavatkozással vádolva a volt gyarmatosító hatalmat.

Washington azonban egyelőre kizárta a Nigerből való kivonulást, még azután is, hogy Niamey március 16-án visszavonta az Egyesült Államokkal kötött megállapodást, amely lehetővé tette, hogy mintegy 1000 amerikai katona és civil vállalkozó tevékenykedjen a tengerparttal nem rendelkező országban.

Elolvasom a cikket