Színjáték és hitelesség

Azt gondolom, kár volt Magyar Péternek huzigálni az oroszlán bajszát. A kormányinfó előtt ugyanis Facebook-posztot jelentetett meg, amelyben azt kérte egykori barátjától, Gulyás Gergelytől, hogy ne hazudjatok.

Szó szerint: „Kérlek, ne hazudjatok. Legalább Te ne. Nem vagyok és nem is leszek baloldali. Nem mintha egy polgári demokráciában, akár konzervatívnak, akár baloldalinak, akár liberálisnak, akár jobboldalinak lenni szitokszó lenne. Tudod, milyen családból jövök, tudod miért harcoltam Veled 20 éve. Én ugyanaz az ember maradtam. Ha én baloldali vagyok, akkor hozzám képest Orbán Viktor egy tőről metszett szocialista és egyben államkapitalista. Elég megnézni kormányzása tizennégy évét.”

Bájos ez a részlet. Kiderül belőle ugyanis, hogy Orbán Viktor egy tőről metszett szocialista és egyben államkapitalista. Az állítás azért is bájos, mert az elején azt kérte Magyar, hogy legalább ne hazudjatok. A szocialistákról, a liberálisokról pedig tudni lehet, ahogy írtam korábban, hogy kommunisták. Orbán Viktorra pedig sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kommunista. Sőt! Épp ellenkezőleg, az 1945 utáni vörös hatalom megdöntéséért harcoló következetes antikommunista. Akkor ugye jogos a kérdés: ki hazudik, kedves Magyar Péter?

Attól, hogy valaki közösségi posztban másokat megpróbál lebeszélni arról, hogy őt hazugsággal vádolják, attól még nem lesz igazság a megállapításából. Az államkapitalista vádaskodás pedig úgy vicc, ahogy van. A definíció szerint ugyanis államkapitalista rendszer az, amikor az állam veszi át a tőkésnek, a munkáltatónak a szerepét. Hol lát itt ilyet Magyar Péter? Na, ugye?

Mindez csak arra jó, hogy jó kommunistához illően hazugságok sorával próbáljon revolverezni, hitelességét nyomatékosítandó. Pedig hitelességről szó sincs. Szegény Mádl-nagyanyja forogna a sírjában, ha hallaná, hogy unokájának milyen irányba halad politikussá válási karrierje. Merthogy nem jobboldali irányba, ahogy állítja, az teljesen biztos. Attól, hogy a tisztességes konzervatív-keresztény Mádl-ősökkel próbálja jobboldaliságát igazolni, attól még bőven válhat nevetségessé. És azzá is válik. Méghozzá nem is kicsit.

Ezek után ugyanis azt kérni, hogy ne hazudjatok, merthogy „nem vagyok és nem is leszek baloldali”, enyhén szólva arcátlanság. De a kormányinfón kiderült, Magyar Péter bizony házhoz ment a lószerszámért. Gulyás Gergely ugyanis egy kérdésre válaszolva – régi ismeretségük alapján elmondta –, Varga Juditot nemcsak magas állami tisztségre tartotta alkalmasnak, hanem miniszternek is, míg Magyar Pétert nem.

Ez nagy pofon lehetett az abuzáló családapának, mert ő rendszeresen be akarta bizonyítani felségének, hogy semmihez sem ért. Persze nagy késsel járkálva a lakásban sok mindenre rá lehet bírni valakit, főleg, ha az a valaki történetesen anya és a végtelenségig szereti három gyerekét.

De hogy Magyar a jobboldalhoz vonzódna, azt nehezen igazolja azok névsora, akik szerepeltek például a szombati tüntetésen. Nagy Ervin színész azt szajkózza, hogy soha nem volt semmilyen pártnak tagja, mégis minden tette az Orbán-rendszer ellen irányul. Amit nehéz lenne jobboldali vonzódásnak minősíteni. De Rost Andrea is éppen balfelé orientálódik; meg lehet sértve, mert nem ő lett az Operaház főigazgatója, noha pályázott. NoÁr baloldalisága már evidencia, mint Bárándy Péteré is, nem véletlenül volt a Gyurcsány-kormány igazságügy minisztere. Az influenszertüntetés néhány markáns alakjáról kár beszélni, mert jobboldali vonzódással még vicceskedve sem lehet vádolni őket.

A legfrissebb hírek pedig Láng Balázsról, az MSZP régi kommunikációs gurujáról szólnak, akit Magyar Péter a legutóbbi tüntetésen ölelgetett. Láng korábban Márki-Zayért rajongott, „hősének” nevezte, 2022-ben pedig a kormányváltás érdekében mozgósított Angliában.

Hiába játssza el tehát Magyar, hiába bolondozik azzal, hogy ő jobboldali, ami ugye azt jelenti, arra tör, hogy Orbán Viktor helyett vezesse a hárommillió szavazóval rendelkező stabil szavazótábort. Erre csak azt mondhatjuk, amit Gulyás Gergely mondott neki. A felesége alkalmas magas állami pozícióra, ő viszont nem.

Így jár az, aki fölöslegesen húzogatja az oroszlán bajszát, vagy másképpen: házhoz megy a lószerszámért.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket