Szoros szavazás a Szejmben

MH/ MTI
2024. április 12. péntek. 22:18

A jogszabályt március elején Adam Bodnar új igazságügyi miniszter és főügyész „a lengyelországi jogállamiság visszaállítását célzó első alapvető lépésnek” nevezte.

A tervezet mellett a szejmben a 443 jelen lévő képviselő közül 224-en szavaztak, 199-en ellenezték, senki sem tartózkodott. Támogatta a törvényt a négy kormánykoalíciós frakció. Nemmel szavazott a fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS), a szintén ellenzéki és jobboldali Kukiz´15 párt, valamint az újliberális és radikális jobboldali kispártokból álló Konföderáció összes jelen lévő tagja.

A 25-tagú KRS-nek 15 bíró tagja van. A testület egyik feladata, hogy véleményezze a bírák jelölését, mielőtt az államfő kinevezné őket.

A tervezet visszaállítja a 2017 előtt állapotot, amelyben a KRS bíró tagjait a bírói szervezetek választották meg. A PiS vezette előző kormány ezt úgy változtatta meg, hogy a szejmnek kell megválasztania a testület bíró tagjait.

A szejmben pénteken megszavazott új előírások értelmében a KRS 15 bíró tagjának titkos szavazáson történő megválasztásában az összes lengyelországi bíró részt venne, kivéve azokat, akiket a KRS 2017-es átalakítása után e testület javaslatára nevezett ki Andrzej Duda államfő.

Az új KRS-tagok megválasztása után a testületben eddig tag bírák elveszítenék mandátumukat.

A tervezet most a parlamenti felsőház (szenátus) elé kerül, majd az államfőnek továbbítják jóváhagyásra.

Andrzej Duda már tavaly decemberben hangsúlyozta: nem egyezik bele az általa törvényesen kinevezett bírák státuszának kétségbe vonásába.

Elolvasom a cikket