Tippek a kevesebb cukorfogyasztásért

Hozzáadott cukrok nélküli étrend könnyedén összeállítható, de követése a legtöbb ember számára komoly gyötrelemmel jár” – olvasható az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában, amiről írt a Házipatika is.

A német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írták, az alábbi 8 tippel úgy csökkentheti a cukorbevitelt, hogy közben nem sanyargatja magát és nem mond le teljesen a finomságokról.

Haladjon lépésről lépésre!

  1. Egy-két hétre hagyja el teljesen a cukrokat, hogy az ízlelőbimbói újra érzékennyé váljanak a többi ízre!
  2. A néhány hetes teljes megvonás után kezdje el tudatosan csökkenteni a cukorbevitelt.
  3. Vásárláskor figyeljen a tápértékjelölésekre, sok feldolgozott élelmiszerben ugyanis rengeteg rejtett cukor található!
  4. Kizárólag jóllakottan induljon el bevásárolni, így ugyanis sokkal kevésbé csábul majd el az édességek láttán!
  5. Sütésnél és főzésnél is fokozatosan csökkentse a felhasznált cukor mennyiségét – először a korábbi háromnegyedére, majd felére!
  6. Kerülje az üdítőitalokat! Egy liter kólában például kétszer annyi cukor van, mint amennyit az Egészségügy Világszervezet (WHO) egy egész napra ajánl.
  7. Egyen sütemény helyett gyümölcsöt, például almát! Ez ugyanúgy kielégíti az édesség utáni vágyat, ráadásként viszont sok egészséges tápanyagot is tartalmaz.
  8. A cukortartalmú ételeket mindig lassan fogyassza el! Így nagyobb lesz az élvezeti értékük, ezért kevesebbet fog kívánni belőlük.

Mi a baj a hozzáadott cukorral?
A cukorfogyasztással alapvetően semmi probléma nincs, ha mértékletesen tesszük és előnyben részesítjük a természetes cukrokat tartalmazó ételeket. Ha azonban nagy mennyiségben fogyasztunk hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, akkor hosszú távon akár komolyan veszélyeztethetjük az egészségünket.

Elolvasom a cikket