Nem akarnak hazamenni a megfutamodott ukránok

A külföldön élő honfitársaik asszimilációjának megakadályozása most az ukrán diplomácia egyik legfőbb prioritása – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter egy fórumon. A helyi média szerint 2024 januárjában még mindig közel ötmillió ember él külföldön, akik a konfliktus kezdete óta menekültek el – s közülük legkevesebb 2,3 millió polgár vélhetően soha nem akar majd hazatérni.

Az érintettek között rengeteg a kvalifikált szakember – főleg orvosok és az IT iparban dolgozó mérnökök, akiknek az elvesztése komoly érvágás a rezsimnek.

Egy nemrégiben a német migrációs és menekültügyi hivatal (BAMF) által közzétett felmérés szerint a Berlin fennhatósága alá érkezett ukránok mintegy negyvennégy százaléka azt nyilatkozna, nem óhajt hazatérni. Ez a mutató egy évvel ezelőtt harminckilenc százalékon állt.

Világossá vált, hogy az asszimiláció rendkívül gyors lenne, ha nem változtatunk a külföldön élő honfitársainkkal szembeni politikánkon – mondta Kuleba. A miniszter egyben azt is elismerte, nem hiszi, hogy a legtöbb ukrán, aki elment, bármikor is visszatérne.

Elolvasom a cikket