Segít csökkenteni a szívbetegség, a stroke és még egyes rákos megbetegedések kockázatát is

Magyar Tibor
2024. április 14. vasárnap. 4:04

Madárcsicsergés, tiszta levegő, kikapcsolódás. Mindenki más-más okból vág neki egy rövidebb vagy hosszabb túrának. Érdemes rendszeresen végeznünk ezt a testmozgást, az egészségünk hálás lesz érte.

Nem csak a testünknek, de az elmének és a léleknek is jót tesz. Ráadásul gyakorolhatjuk egyedül, társsal vagy akár csoportban is.

A túrázás betudható egy kardióedzésnek is, mivel a dombokra való fel- és lefelé haladás megmozgatja a szívet. A legtöbb kardiógyakorlathoz hasonlóan a túrázás is segít csökkenteni a szívbetegségek, a stroke, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és még egyes rákos megbetegedések kockázatát is. Ráadásul a túrázás izomtömeget is építhet és segíthet megelőzni a csontritkulást és természetesen a testsúly kezelésében is hatásos lehet.

Ízületbarát mozgásforma, amely az ízületi gyulladásban szenvedőket hajlékonyabbá és mozgékonyabbá teheti. A szabadban, a napsütésben való tartózkodás D-vitaminnal látja el a szervezetet.

A túrabotok használata biztosítja, hogy a felsőtestét is megdolgoztassa. A vállai, a karjai és a háta meg fogja köszönni!

A 2-es típusú cukorbetegek számára a túrázás esetleg csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti az inzulinszükségletet. Beszéljen orvosával arról, hogy a testmozgás hogyan csökkentheti a gyógyszerszükségletét.

A túrázás számtalan segítséget tartogat az agyunknak is. A kirándulás elősegítheti a kreatív gondolkodást. A kutatások szerint a szabadban töltött idő akár 50%-kal is növelheti a figyelmi időt és a kreatív problémamegoldó képességet. Az ösvény mentén a természet hangjai – például a madarak és a rohanó víz – bizonyítottan csökkentik a stressz-szintet. Segíthet enyhíteni a szellemi fáradtságot is.

A sok túrázás mellett szóló érv közül az egyik legfontosabb, hogy nem kerül nagy költségbe. Érdemes mindent megtervezni. Egy kényelmes cipő elengedhetetlen a sikeres kiránduláshoz. Fontos, hogy hátizsákot vigyünk magunkkal, hiszen így a karok szabadon maradhatnak. Folyadékot és némi élelmiszert mindig érdemes csomagolnunk. Nem tudhatjuk milyen idő vár ránk, így ha tehetjük vihetünk esőkabátot is. A nap sütés miatt naptej és napszemüveg is nélkülözhetetlen része lehet a csomagunknak. Az erdőben számtalan rovarral találkozhatunk, így a rovar és szúnyogriasztó termékek jó megoldást adhatnak. Figyeljünk mindig a telefonunk töltöttségi állapotára, hogy ha segítséget kell hívnunk, akkor tudjunk telefonálni, egyes portálok azt is ajánlják, hogy szállítható töltőt is tegyünk a csomagunkba. Érdemes felkészülni a különböző balesetekre. Sebtapasz, kötszer és fertőtlenítő mindig kerüljön a táskánkba.

A mindenre kiterjedő előkészületek után nincs is más hátra, mint a megfelelő ruha kiválasztása után elindulni. A túrázás után újult erővel vághatunk bele a szürke hétköznapokba.

Elolvasom a cikket