A finn elnök 1,1 milló eurós páncélozott Audira váltott

Tóth László Levente
2024. április 14. vasárnap. 12:37

Új autó Stubb elnöknek – a költség több mint egymillió euró – írta meg a Helsingin Sanomat. Mint kiderült, a keményvonalas atlantista Alexander Stubb új finn köztársasági elnöknek – akit idén márciusban iktattak be hivatalába – új hivatali autót vásároltak. Az autó páncélozott összkerékhajtású, Audi A8 L Security quattro, tehát az A8 L biztonsági változata, és április 11-én, csütörtökön helyezték üzembe.

Az autó teljes költsége 1,1 millió euró. Ennek mintegy fele gépjárműadó, amely az első alkalommal nyilvántartásba vett autó után fizetett egyszeri adó. Nem vicc: Finnországban a nagy és hatékony belső égésű motoros autók esetében az adó ilyen magas lehet. Egy extra A8 ára egy hétköznapi vásárló számára Finnországban autóadóval együtt 125 ezer euró körül mozog.

Az új elnöki változatnál a teljes ár magában foglalja az időszakos karbantartási, a biztonsági ellenőrzési és a képzési költségeket is. Ez a márka legfényűzőbb szedán személygépkocsija, amelynek biztonsági változata ellenáll a golyóknak és a robbanásoknak is. A szuperautó ajtajait vészhelyzetben le lehet törni, ha hirtelen el kell hagyni a járművet.

Az autó készítésekor a szabványos A8-as modell köré épül, és a biztonsági berendezések felszerelése körülbelül 400 órányi további munkát igényel. A súly ezzel körülbelül négy tonnára nő. A motorháztető alatt állítólag egy négyliteres V8-as motor található, amely körülbelül 570 lóerőt ad le. A normál családi autók általában körülbelül 100-200 lóerővel rendelkeznek.

Egy Audi A8 L Quattro a Los Angeles-i Autószalonon

Egy Audi A8 L Quattro a Los Angeles-i Autószalonon

Fotó: Anadolu Agency via AFP/Justin L. Stewart

A biztonságnak persze megvan a hátránya a közlekedésnél: a biztonsági extrákkal felszerelt Audi a súlya miatt nem rakéta módjára indul, hanem több mint hat másodperces gyorsulási idő kell ahhoz, hogy 0-ról elérje a 100 kilométeres óránkénti sebességet.

A történethez hozzátartozik, hogy szuper Audit az állam által meghirdetett keretmegállapodás útján szerezték be, amelynél a verseny 2022 őszén indult. Az elnök autója nem személyhez vagy hivatali időhöz kötött, hanem az elnöki hivatal szerint „hosszú távú életciklusra szóló beszerzés, összhangban az operatív és pénzügyi tervezéssel” – áll a hivatalos kommunikációban.

Elolvasom a cikket