A legjobb és a legrosszabb kenyér

Ráadásul fontos tápanyagokat is biztosíthat szervezetünknek, bizonyos típusa a közhiedelemmel ellentétben beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Dr. Deborah Lee elmondta, hogy mely kenyeret kerüljük és mit részesítsünk előnyben.

A legrosszabb a hatalmas mennyiségben előállított bolti fehér kenyér, ami tulajdonképpen ultrafeldolgozott élelmiszer. A fehér kenyérliszt készítésekor a búzaszemet megőrlik, a korpát és a csírát eltávolítják, így a liszt sokkal kevesebb rostot és vitamint tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű liszt – szögezte le dr. Lee.

Az orvos az Expressnek a British Medical Journalban idén megjelent tudományos kutatásról is beszélt, amelyben megállapították, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas bevitele számos betegség kialakulását segíti elő. A leggyakoribbak: a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és az emésztőszervi daganatok.

A kutatások kimutatták, hogy a fehér kenyér fogyasztása függőséget okoz – stimulálja az agy öröm/jutalmazó központjait, ugyanúgy, ahogy például a kokain. Ráadásul, miután ettünk belőle, nagyon gyorsan még éhesebbek leszünk, újra eszünk, ami egyenes út az elhízáshoz – tette hozzá.

Dr. Lee azt javasolja, hogy ne hagyjuk el a kenyeret az étrendünkből, ám a fehér lisztes helyett teljes kiőrlésű lisztből készült kovászos kenyeret együnk:

A kovászos egy különleges kenyérfajta, amely nem használ élesztőt a kelesztéshez. Ehelyett egy starter kultúrát használnak, amely liszt, víz és egészséges baktériumok erjesztett keveréke. Bár a sütés sok egészséges baktériumot elpusztít, de a kovászos kenyér még így is nagy mennyiségű tejsavat tartalmaz, amely természetes tartósítószerként működik a kenyérben. Magas rosttartalma van és prebiotikumként működik. Ezek fontos élelmiszer-összetevők, amelyek táplálékforrást biztosítanak a jótékony vastagbél-baktériumoknak.

Elolvasom a cikket