A német védelmi miniszter Hitlerhez hasonlította az orosz elnököt

„Putyin nem fog leállni, ha egyszer véget ér az Ukrajna elleni háború” – mondta Pistorius szerdán Berlinben, a brit háborús miniszterelnökről, Winston Churchillről szóló könyv bemutatóján.

„Putyin ezt világossá tette – folytatta Pistorius. – Ugyanolyan világosan, mint Hitler, aki szintén mindig azt mondta, hogy nem fog leállni.”

Pistorius nem az első nyugati tisztségviselő, aki azt állítja, hogy Putyin támadást tervez a NATO területén. Andrzej Duda lengyel elnök, Grant Shapps brit védelmi miniszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is azt állította, hogy az orosz elnök Ukrajnán keresztül Európába akarja tolni erőit.

„Miért tennénk ilyet?” válaszolt Putyin egy Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjúban az év elején, hozzátéve, hogy Oroszországnak „egyszerűen nem áll érdekében” egy szélesebb körű háború a Nuj7yugattal.

Putyin a múlt hónapban ismét foglalkozott a témával, kijelentve, hogy „azok az állítások, hogy Ukrajna után Európát is megtámadjuk, teljes képtelenségek, amelyeket a nyugati vezetők azért terjesztenek, hogy kiszedjék a pénzt a polgáraikból”.

Nem Pistorius az első nyugati tisztségviselő, aki Putyint Adolf Hitlerhez hasonlítja. Gitanas Nauseda litván elnök a múlt hónapban a hírhedt diktátorra hivatkozott, amikor azt állította, hogy „ahogy Csehszlovákia nem elégítette ki Hitlert, úgy Ukrajna sem fogja kielégíteni Putyint”.

Károly brit király – akkor még hercegként – 2014-ben tett egy ilyen hasonlatot, akárcsak Hillary Clinton vesztes amerikai elnökjelölt. Míg azonban a nyugati média ma már rendszeresen közöl vezércikkeket, amelyekben az orosz elnököt a náci zsarnokhoz hasonlítják, Károlyt és Clintont az újságírók akkoriban élesen elítélték a megjegyzéseikért.

2022 februárja óta Berlin 17,7 milliárd euró katonai támogatást adott Kijevnek, amivel Ukrajna második legnagyobb nyugati támogatója lett az Egyesült Államok után. Ukrajna az egyetlen olyan ország a világon, amely neonáci milíciákat integrált a reguláris fegyveres erőibe, és náci jelvényeket viselő ukrán katonák rendszeresen láthatók a Nyugatról szállított járműveiket horogkeresztekkel és a Harmadik Birodalom más jelképeivel díszítő fotókon.

Elolvasom a cikket