Axios: Biden közölte Netanjahuval, hogy nem támogatja az Irán elleni megtorlást

Egy, a hírügynökség által idézett, meg nem nevezett magas rangú fehér házi tisztviselő szerint Biden a két vezető közötti szombati telefonbeszélgetés során adta át a figyelmeztetést. Más amerikai tisztségviselők is megjegyezték, hogy Biden és kormánya „nagyon aggódik” amiatt, hogy bármilyen válasz akció „katasztrofális következményekkel járó” regionális háborút válthat ki.

Tekintettel ezekre az aggodalmakra, Biden állítólag azt mondta Netanjahunak, hogy Izrael lényegében győzött ebben az összecsapásban Iránnal, és azt tanácsolta neki, hogy „vegye el a győzelmet”. Az izraeli miniszterelnök eközben azt mondta, hogy megérti, hogy bármilyen megtorló akciót az USA nem támogatna – írja az Axios.

Közben egy meg nem nevezett izraeli tisztségviselő a Times of Israelnek azt mondta, hogy az ország vezetése még nem hozott döntést egy esetleges válaszlépésről, és hogy a kérdést a haditanács vasárnap délutáni ülésén fogják megvitatni.

Irán a hétvégén erőteljes támadást indított Izrael ellen, amelyben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint több mint 300 rakétát és kamikaze drónt vetettek be. A csapások megtorlásul érkeztek azért, amiért Irán szerint Izrael a hónap elején csapást mért a szíriai Damaszkuszban lévő konzulátusára, amelyben több magas rangú iráni katonatiszt meghalt.

Az IDF azt állította, hogy az iráni drónok és rakéták 99%-át lelőtték, és az izraeli tisztviselők jelentős sikerként üdvözölték a védelmi műveletet.

Teherán azonban más hangnemet ütött meg, és tisztviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy az akció „a vártnál nagyobb sikerrel járt”, és azt állították, hogy két izraeli támaszpontot semmisítettek meg. Izrael viszont csak egy katonai létesítményt ért kisebb károkat ismert el.

Az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bagheri vezérőrnagy jelezte, hogy országának nem állt szándékában folytatni a műveletet, és azt Izrael megbüntetésének szánta. „Sokkal kiterjedtebb” válaszlépésre figyelmeztette Nyugat-Jeruzsálemet, ha úgy dönt, hogy ellentámadást indít.

Elolvasom a cikket