Irán megtámadta Izraelt + Videó!

Korábban már Joe Biden amerikai elnök is arra számított, hogy Irán megtámadja Izraelt. Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva „előbb, mint később” fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a titkos információkat nincs módjában megosztani.

Aztán Irán valóban megkezdte az Izrael elleni támadást, több tucat drónt indítottak, amelyek órákon belül a megtámadott ország területén lehetnek – írja a The Times of Israel.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke azt nyilatkozta, hogy hazája készen áll az iráni támadásra. Immár több tucat repülőgép járőrözik az izraeli légtérben.

Percről percre:

22.50 – A CNNbeszámolója alapján már Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője is megerősítette az iráni támadást. Közölte, hogy az IDF azon fog dolgozni, hogy a lehető leghamarabb elfogja a célpontokat.

Irán beváltotta ígéretét, hogy megbünteti Izraelt az iráni nagykövetség szíriai konzuli épülete ellen e hónap elején elkövetett agresszióért, és szombat éjfélkor rakéták és drónok sortüzét indította Izrael felé – olvasható a Tehrantimes.com oldalon. Az irániak „Igaz Ígéret”-nek nevezték el a hadműveletet.

22.55 – Közben a Ria.ru azt közölte, hogy nemcsak Iránból, hanem a térség más országaiból, köztük Jemenből is indítottak drónokat Izraelbe.

22.59 – Jordánia szükségállapotot vezet be a királyság minden tartományában az Izrael elleni iráni támadás miatt – írja egy forrásra hivatkozva az Al Mamlaka jordán tévécsatorna. Korábban a jordán hatóságok úgy döntöttek, hogy helyi idő szerint szombaton 23 órától ideiglenesen lezárják a királyság légterét.

23.01 – Az aktuális harci helyzettel kapcsolatos információk szerint az amerikai légierő vadászgépei jelenleg Irak és Jordánia légterében tartózkodnak. A feladat az iráni drónok lelövése az izraeli határig. Közben Jordánia megnyitotta a légterét az izraeli légierő gépei előtt. Egy amerikai Strtotanker pedig állítólag Irak felett vészhelyzetet jelentett.

23.13 – Az IRGC-parancsnokság teljes nyilatkozata az Izrael elleni támadásról: „Isten nevében, az irgalmasok, az irgalmasok

Az iszlám Irán becsületes és mártírszerető népe reagál a cionista rezsim számos bűnére, beleértve az Iráni Iszlám Köztársaság damaszkuszi nagykövetségének konzuli részlegét ért támadást, valamint az iráni katonai vezetők és tanácsadók mártíromságát. A True Promise hadművelet során bátor légierőnk, más erők támogatásával, több tucat rakéta és drón segítségével hajtotta végre a bűnöző cionista rezsim megbüntetését. A hadművelet a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyásával és a fegyveres erők vezérkarának felügyelete mellett, az Iráni Iszlám Köztársaság népének és a védelmi minisztérium támogatásával valósult meg. A győzelem csak Istentől származik, a Hatalmas és Bölcs.”

23.15 – Szíria fokozott készültségbe helyezte a Pantsir légvédelmi rendszert a főváros és fontos bázisok közelében – írta meg a Ria.ru katonai forrásokra hivatkozva

23.19 – Izraeli jelentések szerint Irán már három hullámban lőtt ki drónokat izraeli állásokra, valamint számos cirkáló rakétát.

Az iraki állampolgárok által rögzített felvételek arra utalnak, hogy a híres iráni Shahed-136 drónok a megszállt területekre indított UAV-k között vannak.

Az iráni támadások megindításáról szóló első bejelentés az izraeli hadseregtől érkezett. Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője kijelentette, hogy a drónok néhány óráig tartanak, míg célba érnek, ugyanakkor hangsúlyozta Izrael készségét a helyzetre. A sajtónak tartott tájékoztatón Hagari kiemelte, hogy Izrael védekező és támadó intézkedéseket vezet be, és szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal és regionális partnereivel.

Irán azt is megerősítette, hogy megkezdte a megtorlást Izrael ellen egy tévébejelentésen keresztül. „A cionista rezsim különféle bűncselekményeire válaszul, beleértve az iráni konzulátus damaszkuszi részlege elleni támadást, valamint országunk egyes katonai parancsnokainak és tanácsadóinak mártíromságát Szíriában, az IRGC légiereje konkrét célokat célzott meg a megszállt területeken belül azzal, hogy lecsapott rájuk. rakéták és drónok tucatjaival” – mondta egy híradó az Islamic Revolution Gaurd Corpse (IRGC) közleményét olvasva.

Az izraeli célpontok elleni közvetlen iráni támadás előtt a Hezbollah jelentős rakétacsapást kezdeményezett a megszállt Palesztina északi területeire és a Golán-fennsíkra. Egy kibertámadás a megszállt területek hatalmas területeit, köztük Tel-avivit is sötétségbe borította.

23.21 – Közben Izrael megtámadta a Hezbollahot: Az izraeli hadsereg közölte, hogy csapásokat mért a Hezbollah infrastruktúrájára válaszul egy UAV Libanonból való kilövésére. „A mai nap elején pilóta nélküli légi járműveket indítottak libanoni területről az észak-izraeli Kfar Bloom és Hanitha irányába Válaszul az IDF harcosai és tüzérsége csapást mért a Hezbollah terrorista célpontjaira Al-Haraeb és Wardiye térségében. A célpontok között terrorista infrastruktúra és katonai állások is eltaláltak” – jelentette az izraeli hadsereg a Telegram csatornán.

23.27 – Izrael számos katonai bázist kiürített, a repülőgépek és a légvédelem készen áll az irányába lőtt drónok elfogására – írja a New York Times izraeli védelmi forrásokra hivatkozva. Az újság szerint drónokat lőttek Izrael felé Nyugat- Iránból és Nyugat -Irakból . „Izrael kiürített néhány katonai bázist, repülőgépeket indított és légvédelmet készített elő, hogy elfogja a szerinte Nyugat-Iránból és Nyugat-Irakból indított drónokat” – áll a kiadványban.

23.31 – Az ABC NEWS egy forrásra hivatkozva azt mondta: „Most úgy gondoljuk, hogy 400-500 drónt és rakétát fognak kilőni Izraelre.” Az izraeli hadsereg rádiójában pedig állítólag az hangzott el, hogy a támadás mértéke nagyobb, mint elsőre gondolták.

23.35 – Az egyiptomi légvédelmi rendszereket fokozott készültségbe helyezték egy Izrael elleni iráni támadás miatt – jelentette az Al Qahera News egy magas rangú egyiptomi biztonsági forrásra hivatkozva. „Az egyiptomi légvédelem fokozott készültségben van” – mondta egy tévécsatorna forrása.

23.41 – A BBC legfrissebb információi szerint Rishi Sunak „a leghatározottabban elítélte az iráni rezsim Izrael elleni meggondolatlan támadását”.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke közleményében kijelenti, hogy a támadások „fenyegetik a feszültséget és destabilizálják a régiót”. Hozzáteszi: „Irán ismét bebizonyította, hogy szándékában áll káoszt szítani. „Az Egyesült Királyság továbbra is kiáll Izrael és minden regionális partnerük biztonsága mellett, beleértve Jordániát és Irakot is. „Szövetségeseinkkel együtt sürgősen dolgozunk a helyzet stabilizálásán és a további eszkaláció megelőzésén. Senki sem akar több vérontást látni.”

23.42 – Iráni védelmi miniszter: „Minden ország, amely megnyitja légterét Irán megtámadására, számíthat a válaszunkra.”

23.43 – Közben Joe Biden a nemzetbiztonsági vezetőkkel találkozik – közölte a Fehér Ház. A CNN közlése alapján Lloyd Austin védelmi miniszter, Antony Blinken külügyminiszter is ott van már a válságszobában.

23.45 – Az izraeli légvédelmi rendszereket kibertámadásoknak vetették alá – írja az Iranian Press TV.

23.47 – Lezárták a légtereket a Közel-Keleten Jordánia, Libanon és Irak, három ország, amelyek a drónok valószínű repülési útvonalán találhatók, lezárták légterüket.

23.49 – Izrael többnapos konfrontációra készül Teheránnal iráni drónkilövések közepette, mivel a támadás után izraeli válasz várható – jelentette a Kan állami rádió.

23.52 – Az UAV-k és rakéták egyidejű támadása összezavarhatja az izraeli légvédelmet, mivel különböző magasságban, sebességgel és különböző irányokból repülhetnek be – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

23.55 – „Egy izraeli katonai forrás azt mondta az ABC News-nak, hogy Irán csak katonai célpontokat vesz célba, civileket nem” – áll a csatorna közleményében.

23.57 – „Az Egyiptomi Arab Köztársaság mély aggodalmának ad hangot az iráni kamikaze drónok Izrael elleni indításának bejelentése és a két ország közötti veszélyes eszkaláció jelei miatt” – közölte az egyiptomi külügyminisztérium. A minisztérium maximális önmérsékletre szólított fel, hogy elkerüljék a további instabilitást és feszültséget a régióban.

23.59 – Izrael megpróbálja elfogni az irányába indított drónokat, mielőtt azok elérnék az ország légterét – jelentette a CNN egy izraeli katonai tisztségviselőre hivatkozva.

0.05 – A Hezbollah megtámadta az izraeli légvédelmet a Golán-fennsíkon

0.07 – CNN: Roger Wicker szenátor, a Fegyveres Szolgálatok Bizottságának vezető republikánusa szombaton kiadott nyilatkozatában megismételte az Egyesült Államok „rendíthetetlen” elkötelezettségét Izrael iránt. „Ez az a pillanat, amikor az Egyesült Államok meg kell mutatnia, hogy együtt állunk szövetségeseinkkel” – áll a közleményben. Csatlakoznunk kell Izraelhez, hogy biztosítsuk, hogy Irán agresszióját határozott fellépéssel és hangos erővel fogadják. Wicker úgy nyilatkozott, hogy Irán azt állítja, hogy ballisztikus rakéták első hullámát lőtte ki Izraelre. „Közös ellenségeinknek, beleértve Iránt és meghatalmazottjaikat, tudniuk kell, hogy elkötelezettségünk megingathatatlan” – áll a közleményben.

0.09 – Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy az izraeli hadsereg elkezdte zavarni a GPS-jeleket az ország egyes részein, hogy meghiúsítson egy iráni dróntámadást. „Az IDF és az izraeli légierő végrehajtja az általunk előre elkészített tervet. Ezen előkészítő tevékenységek részeként a GPS-szolgáltatások bizonyos területeken nem lesznek elérhetők” – mondta újságíróknak.

0.11 – Izraeli gépek tucatjai vannak a levegőben, és készen állnak arra, hogy lelőjenek iráni repülőgépeket – írja a New York Times egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva.

0.13 – Az Egyesült Államok légierejének KC-135R Stratotanker sugárhajtású üzemanyag-utántöltő repülőgépe vészjelzést ad, és Katar felett készül leszállni, ahogy az a Flightradar portál online térképén látható. A portál szerint a gép megszólaltatja a 7700-as jelzést, ami „általános vészhelyzetet” jelent. A jel okáról további információ nem áll rendelkezésre.

0.18 – BBC: Az IRNA forrása szerint Irán ballisztikus rakétákat indított el Teherán elindította első ballisztikus rakétahullámát Izrael felé – közölte egy forrás az IRNA iráni állami hírügynökséggel. A rakétákat az ország „mélyén” lévő célpontokra lőtték ki – teszik hozzá.

0.23 – A brent olaj ára rövid távon 100 dollárra ugorhat hordónként az Izrael elleni iráni támadás miatt, de ez csak becslés, a további árhelyzet a konfliktus mértékétől függ majd – mondta a hivatal főigazgató-helyettese.

0.25 – Médiainformációk szerint Irán figyelmeztette Jordániát és más országokat az Izrael elleni támadás előtt.

0.27 – CNN: Két amerikai tisztviselő szerint az amerikai légvédelmi rendszerek a Közel-Keleten elfogtak iráni drónokat. A források nem részletezték, hogyan és hol tartóztatta fel az Egyesült Államok a drónokat.

0.34 – Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-posztja: A közel-keleti konfliktus eszkalációja miatt kérjük az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárokat, hogy a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek! Iránban a +98 912 687 6005 telefonszámot, míg Izraelben a +972 58-6297948 telefonszámot lehet hívni. Tájékoztatjuk a térségben tartózkodó, oda utazni kívánó, vagy onnan elutazást tervező magyarokat, hogy Jordánia légtere zárva van, s hamarosan lezárják az izraeli légteret is.

0.46 – A Jemen északi részén uralkodó Ansar Allah mozgalom (Houthis) drónokat indított Izrael felé – írja a Reuters a tengerbiztonsági kérdésekkel foglalkozó brit Ambrey cégre hivatkozva. „Ambrey azt mondta, hogy a drónokat a hírek szerint a jemeni hutik indították Izrael felé” – áll az ügynökség közleményében.

0.47 – Az iráni hadsereg figyelemmel kíséri Jordánia reakcióját az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (a fegyveres erők elit egységei) Izrael elleni támadásra, ha Ammán akcióba lép, az lesz a következő célpont – írja az iráni Fars hírügynökség egy forrásra hivatkozva; az iráni fegyveres erők.

0.49 – BBC: Irán az ENSZ Alapokmányának 51. cikkére hivatkozik támadásával kapcsolatban. Azt írja, „az ügy lezártnak tekinthető”, ami arra utal, hogy nem indít további támadást. Mindazonáltal óva intett mindenféle megtorlástól vagy az Egyesült Államok bármilyen beavatkozásától.

0.52 – „Az ENSZ Alapokmányának a legitim védelemre vonatkozó 51. cikke alapján végrehajtott katonai akciója a cionista rezsim damaszkuszi diplomáciai helyiségeink elleni agressziója volt” – közölte az ENSZ-nél működő állandó képviselet a Twitter/X oldalán. Az ügy lezártnak tekinthető. Ha azonban az izraeli rezsim újabb hibát követne el, Irán válasza sokkal súlyosabb lesz. Ez egy konfliktus Irán és a szélhámos izraeli rezsim között, amelytől az USA-nak távol kell maradni!” Az ENSZ Alapokmányának 51. cikke kimondja, hogy a tagországoknak „elsődleges joguk van az egyéni vagy kollektív önvédelemhez, ha fegyveres támadás történik”.

0.55 – Az izraeli katonaság tájékoztatása szerint légitámadási szirénák szólaltak meg Izrael déli és északi részén.

01.02 – Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari dandártábornok megerősítette, hogy Iránból rakétákat indítottak Izrael felé, és felszólította a lakosságot, hogy kövessék a Honi Front Parancsnokságának utasításait. „Nemrég Irán rakétákat lőtt ki a területéről Izrael Állam területe felé. Kérjük, legyenek éberek, és a logisztikai parancsnokság utasításai szerint járjanak el… A légvédelmi rendszer teljesen működőképes, és szükség esetén elfogja a fenyegetéseket, akár Ebben a pillanatban a légierő számos repülőgépe tartózkodik a levegőben, készen arra, hogy minden fenyegetést leküzdjenek” – mondta Hagari.

01.11 – Az izraeli tüzérség tüzet nyitott a határ menti településekre Libanon déli részén – közölte egy libanoni katonai forrás vasárnap.

2.04 – A londoni védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatása szerint a kormány több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel egészítette ki a térségben tevékenykedő Brit Királyi Légierő kontingensét

3.50 – Jordánia szombat éjszaka iráni drónok tucatjait lőtte le Teherán figyelmeztetése ellenére. Az ammáni vezetés lezárta az ország légterét, mindemellett pedig fokozott készültségbe helyezte a hadsereget, a radarrendszerekkel nyomon követve az Irak és Szíria irányából érkező drónokat.

Elolvasom a cikket