Marija Zaharova: Svájc a semlegességgel ellentétes lépéseket tesz

„Ismételten felhívtuk a svájci fél figyelmét arra, hogy a kollektív Nyugat Oroszországgal szembeni barátságtalan irányvonalának felelőtlen követése, beleértve az EU összes oroszellenes szankciós csomagjához való csatlakozást (márpedig már tizenhárom van belőlük), valamint a kijevi rezsimmel való teljes szolidaritás ellentétes a deklarált semlegességgel” – mondta.

„Már több mint egy évvel ezelőtt is figyelmeztettük Bernt, hogy ennek a romboló irányvonalnak a folytatása azzal jár, hogy elveszítjük a bizalmat a konföderációban, mint a nemzetközi ügyek jóhiszemű közvetítőjében” – tette hozzá Zaharova.

Megjegyezte, hogy a svájci hatóságok soha nem hallgatták meg Oroszország aggodalmait.

„Sőt, az elmúlt hónapokban olyan destruktív kezdeményezéseket kezdtek aktívan támogatni, mint egy Ukrajnáról szóló, a valóságtól elrugaszkodott nemzetközi konferencia összehívása, valamint egy olyan mechanizmus jogi alapjainak kidolgozása, amely lehetővé teszi az országban található orosz állami vagyon elkobzását” – mondta a diplomata.

Svájc június 15-16-án Luzern közelében tart békekonferenciát Ukrajnáról. Vlagyimir Hohlov, a berni orosz nagykövetség szóvivője korábban a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy Svájc nem küldött Oroszországnak meghívót az Ukrajnáról szóló csúcstalálkozóra, és Moszkva semmiképpen sem vesz részt rajta. Hozzátette, hogy a szervezők által szorgalmazott békekonferencia ötlete elfogadhatatlan Moszkva számára, mert ez csak egy újabb változata egy életképtelen, az orosz érdekeket figyelmen kívül hagyó békeformula keresztülvitelének.

Elolvasom a cikket