Mossuk, ne mossuk vagy mikor mossuk?

Szirtes Györgyi
2024. április 14. vasárnap. 6:09
Frissítve: 2024. április 14. 6:19

A fogmosás a napi tisztálkodási rutin része, és a fogorvosok ajánlása szerint legalább naponta kétszer kell beiktatni, reggel és lefekvés előtt. Az esti alkalom nem is vet fel kérdéseket, egyértelmű, hogy az utolsó napi étkezés és ivás után nem hagyjuk, hogy az ételmaradék, a lepedék, illetve a savas kémhatás rongálja egész éjjel a fogainkat. Az esti fogmosás után ezért ne is igyunk már mást, mint vizet, és a gyerekek se aludjanak el cukros innivalókkal.

A reggeli alkalom körül viszont korántsem ekkora az egyetértés, a kérdésben a fogorvosok véleménye is megoszlik.

Akik felkelés után mindjárt kezükbe veszik a fogkefét, azok azonnal megszabadulnak a kellemetlen lehelettől és szájíztől, amelyet éjszaka a szájban található baktériumok elszaporodása okoz. A baktériumok és a lepedék eltávolításával máris sokat tettek a fogak egészségéért. A fogkrém hatására ráadásul védőréteg is keletkezik a fogak felszínén, ami védi a károsodásoktól és a savas kémhatás roncsoló hatásától, illetve a fluortartalom is jobban hasznosulhat így. Szintén előnye a reggeli előtti fogmosásnak, hogy kimutathatóan beindítja a nyáltermelést, ami segíti az emésztés folyamatát. Hátránya viszont, hogy elrontja a reggeli ízét, és utána nem biztosít frissességet.

Azok, akik inkább reggeli után mosnak fogat, nemcsak az első étkezés élvezete miatt választják ezt a megoldást, hanem mert a fogmosás után friss lehelettel indulhatnak el otthonról. Az étkezés utáni időzítés előnye, hogy eltávolítja a szájban maradó ételmaradékokat. A cukros innivalók vagy ételek után maradó savas kémhatás is rongálja a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz vezet. Az el nem távolított lepedékből egy idő után fogkő lesz, ami fogágybetegséget okozhat. Ezeken a problémákon mind segít a reggelit követő fogmosás.

A reggeli vagy bármilyen étkezés utáni fogmosás hátránya, hogy az ételek hatására a szájban savas reakció indul el, a fogzománc lágyabbá válik, ezért a fogkefe károsíthatja. Erre megoldás lehet, ha nem azonnal mosunk fogat, hanem minimum 30 perccel később. Az Amerikai Fogorvosok Egyesülete viszont legalább 60 perc várakozást javasol, különösen akkor, ha savas ételeket vagy italokat tartalmazott a reggeli. A közbeeső idő alatt szénsavmentes vizet érdemes inni, vagy cukormentes rágót rágni. Ha nincs időnk ennyi várakozásra, akkor egy alapos vizes öblítést mindenképpen iktassunk be az evés és a fogmosás közé.

Elolvasom a cikket