Zaharova visszaszólt az izraeli nagykövetnek

2024. április 14. vasárnap. 17:27
Frissítve: 2024. április 14. 17:39

Kommentálta Tel-Aviv moszkvai nagykövetének, Simona Halperinnek a felhívását, hogy Oroszország ítélje el Irán Izrael elleni masszív támadását.

„Simona, emlékeztessen, mikor ítélte el Izrael a kijevi rezsim legalább bármelyik csapását az orosz régiókra? Nem emlékszik? Én sem emlékszem! De emlékszem, hogy izraeli tisztviselők rendszeresen nyilatkoztak Zelenszkij akcióinak támogatásáról” – jegyezte meg Zaharova a bejegyzésében.

Eszkaláció a Közel-Keleten

Irán szombaton késő este támadta meg Izraelt. Médiajelentések szerint 185 drónt, 36 cirkálórakétát és 110 föld-föld rakétát lőttek ki. Állítólag a legtöbb lövedéket Izrael a területén kívül lőtte le. A támadás visszaverésében az amerikai és a brit hadsereg is részt vett.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda közölte, hogy fontos katonai célpontokat semmisített meg Izrael „megszállt” területein. Irán ENSZ-képviselete szerint a támadás válasz volt a diplomáciai célpontok elleni agresszióra, a szervezet alapokmányának az önvédelem jogáról szóló 51. cikkére hivatkozva.

Mohammad Bagheri, az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke egyértelművé tette, hogy Teherán befejezte az Izrael elleni hadműveletet, de figyelmeztetett, hogy Tel-Aviv eszkalációja esetén ismét fellép.

A nyugati országok elítélték az iráni támadást, António Guterres ENSZ-főtitkár pedig de-eszkalációra szólított fel. A közel-keleti helyzet súlyosbodása miatt a világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezték vasárnapra.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök viszont megjegyezte, hogy Tel-Aviv visszaverte Teherán csapásait, és egyben „közös erőfeszítésekkel elért győzelmet” ígért. Az ország védelmi minisztere, Yoav Galant hozzátette, hogy a hadjáratnak még nincs vége

Elolvasom a cikket