Az orvos szerint egy egyszerű változtatással csökkenthetjük a korai halálozás kockázatát

Az orvosok azt javasolják, hogy a szalonnát és a kolbászt cserélje ki a reggelinél heringre, hogy jelentősen csökkentse a korai halálozás esélyét egy új tanulmány szerint.

A vörös húsok olajos halakkal, például heringgel és szardellával való helyettesítése 2050-ig akár 750 000 halálesetet is megelőzhet – derítették ki japán kutatók. A vörös és feldolgozott húsokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatokra hivatkozva, mint például a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és a bélrák, hangsúlyozták az olajos halak előnyeit e problémák leküzdésében.

A vörös húsokról a halakra való áttérés még előnyösebb lehet, mint a vörös húsok fogyasztásának puszta csökkentése, mondja dr. Shujuan Xia, a Nemzeti Környezettudományi Intézet munkatársa. Hangsúlyozva a takarmányhalakban rejlő lehetőségeket a vörös húsokkal szemben, megjegyezte: „A hal mint a vörös hús alternatívája, megduplázhatná vagy meg is haladhatná a vöröshús-fogyasztás egyszerű csökkentésével elkerülhető halálesetek számát. Elemzésünk szerint a hal a vörös hús ígéretes alternatívája.”

Kiemelve a szakpolitikák szerepét ezen a területen, azt mondta: „A halak olyan régiókba való juttatását célzó szakpolitikák, ahol szükség van rájuk, hatékonyabbá tehetnék a takarmányhalakban rejlő, a betegségterhek csökkentésére irányuló potenciál maximalizálását.”

Korábbi tanulmányok szerint a vörös vagy feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása növelheti mindkét betegség kialakulásának esélyét. A halak ezen csoportjába tartozik a szardella, a szardínia és a hering (füstölve kipper néven ismert). Ezek a jótékony omega–3 zsírsavakkal teli olajos halak csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, és növelhetik a bélrákos esetek túlélési esélyeit.

A tengeri halak fogyasztása a vörös vagy feldolgozott húsok fogyasztása helyett jelentősen csökkentheti a halálozási arányokat világszerte – állítja egy új tanulmány. Az amerikai seattle-i Washingtoni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az étrendváltás hogyan befolyásolná a globális halálozást 2050-ben.

Megállapították, hogy a vörös húsok halakkal való helyettesítése „potenciálisan jelentős közegészségügyi előnyökkel járhat”. Dr. Xia elmondta: „Bár a takarmányhalak nem elegendőek a vörös húsok teljes kiváltásához, a takarmányhalak önmagukban is közel az ajánlott szinthez növelhetik a napi halfogyasztást.”

Elolvasom a cikket