Az Ozempichez hasonló gyógyszer lehet a megoldás a legyőzhetetlen kórra?

Mit fedeztek fel? A Parkinson-kór tünetei, mint a remegés, a merevség, a lassúság és az egyensúlyérzék, rosszabbodtak azoknál, akik placebót kaptak, de azoknál nem, akik a gyógyszert kapták.

A szakértők szerint az eredmények jó kiindulópontot jelentenek a gyógyszer mozgászavar elleni hatásának jövőbeli kutatásához.

Dr. Hyun Joo Chu, a National Institute of Neurological Disorders and Stroke munkatársa szerint a tanulmány „nagyon fontos”, de figyelmeztetett, hogy a korai kutatás csak egy hipotézis tesztelésére irányult.

„Nagyon ígéretes a 2. fázisú vizsgálat” – mondta a Timesnak. „Az emberek nagyon izgatottak.”

A betegek több mint fele hányingertől és hányástól is szenvedett, valószínűleg azért, mert a kutatók a legmagasabb dózissal kezdték ahelyett, hogy fokozatosan emelték volna az adagot. Amikor a betegek egyharmadánál a mellékhatások elviselhetetlenné váltak, a kutatók megfelezték az adagot.

A dr. Wassilios Meissner (Bordeaux-i Egyetem) és dr. Olivier Rascol (Toulouse-i Egyetem) által vezetett kutatók számára nem is volt annyira elrugaszkodott az a gondolat, hogy a GLP–1 gyógyszer lelassíthatja a Parkinson-kórt.

A vizsgálatok szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél megnövekedett a Parkinson-kór kockázata – mondta Rascol a Timesnak. De ez a megnövekedett kockázat csökken azoknál, akik GLP–1 gyógyszert szednek a cukorbetegségük kezelésére.

Hozzátette, hogy az elhunyt Parkinson-kóros betegek agyszövetén végzett vizsgálatok az inzulinrezisztenciával kapcsolatos rendellenességeket mutattak ki, amelyet a GLP–1 gyógyszerek kezelnek.

Bár a kutatók azt mondták, hogy nagyobb és hosszabb vizsgálatot szeretnének végezni, a Sanofi visszavonta a gyógyszert az Egyesült Államokban és világszerte is. A lépésre üzleti okokból került sor, mondta a vállalat szóvivője a Timesnak.

Elolvasom a cikket